Връзки за достъпност

Извънредни новини

Веселин и Милко, които откриха 12-годишния Александър от Перник


Шефът на пернишката полиция Павел Млеканов, Милко Михалков, Веселин Георгиев и кметът на Перник Станислав Владимиров (отляво надясно).
Шефът на пернишката полиция Павел Млеканов, Милко Михалков, Веселин Георгиев и кметът на Перник Станислав Владимиров (отляво надясно).

Девет денонощия полицията и хиляди доброволци търсиха 12-годишния Александър край Перник. В издирването участваха и двама инструктори по делта и парапланеризъм, които бяха в основата на спасяването на момчето. Веселин Георгиев и Милко Михалков са герои в рубриката Човек на деня на Свободна Европа.

На 11 ноември 12-годишният Александър изчезва в Перник. Още същата вечер неговият баща започва да го търси заедно със свои приятели. Издирването на детето допълнително е затруднено от факта, че то страда от аутизъм.

В следващите дни в търсенето на момчето, освен полицията и Планинската спасителна служба (ПСС), се включиха хиляди доброволци. От първата вечер там са Веселин Георгиев и Милко Михалков от местния клуб по делтапланеризъм и парапланеризъм Extreme Line. Двамата са опитни планинари и познават добре планинската местност край Перник.

В събота, цели 9 денонощия по-късно, когато надеждите Александър да бъде намерен жив и здрав започват да се топят, момчето е открито от Веселин. Той го забелязва свито в труднодостъпно дере в района на Червена могила, на около 7 км от мястото, където момчето за последно е било заедно с баща си.

Детето е оцеляло, защото се е борило.

"Детето е оцеляло, защото се е борило. Детето е било през цялото време в планината, планината е тегава – само от южната страна има над 20 дерета", каза пред журналистите в Перник Милко, който в момента на намирането на Александър е с друга група доброволци в съседно дере.

Георгиев разказа, че когато е забелязъл свитото тяло на момчето, около 5 секунди е стоял вперен в него, защото не е могъл да повярва, че наистина го е отрил.

"Не можах да повярвам, честно, не можах да повярвам. 5 секунди стоях и го гледах и не можах да повярвам. В момента, в който видях, че си пое въздух и мръдна, веднага имахме подготвени warmer-и, аптечки, завихме го, свалихме му мокрите дрехи", добави Георгиев, признавайки, че сам вече се е съмнявал, че Александър е жив.

Добрата новина обаче беше изместена от съмненията, че откриването на детето може да има връзка с обявената от баша му ден по-рано награда от 100 000 лв. Предположения, че Александър може да е бил отвлечен и държан някъде, докато трае издирването му, бяха засилени и от изявление на говорителката на главния прокурор Сийка Милева.

Част от полицаите и доброволците, които продължаваха да търсят Александър в събота.
Част от полицаите и доброволците, които продължаваха да търсят Александър в събота.

"Цяло чудо е той 8 дни да оцелее без вода и храна. Затова прокуратурата ще проверява версията дали той не е държан принудително от някого и дали той не го е пуснал заради обявената от бащата парична награда", каза Милева пред бТВ в събота.

Според Георгиев и Михалков обаче детето просто се е загубило и безпомощното състояние, в което се е намирало в събота, показва, че то е било в планината през цялото време. По думите им то е било мръсно, изтощено, гладно и жадно.

Никой не е излязъл за парите, ние сме тука от първата нощ – не, когато дадоха парите.

"Планината може да е и майка, и мащеха. В случая е била майка, а и той се е борил", каза Михалков пред медиите. "Той е борец, да знаете, не правете конспирации, не правете спекулации. Никой не е излязъл за парите, ние сме тука от първата нощ – не, когато дадоха парите."

"Не мога да заема нито една от тези версии, но ако моето дете е оцеляло толкова дни, то наистина е свръхчовек", коментира пред Нова телевизия и бащата Александър Цветанов, който благодари на добвоволците, че са му "върнали живота".

Ключово за намирането на Александър, според инструкторите по делта и парапланеризъм, се е оказало сътрудничеството им с ПСС. В петък заедно с екипа на директора на спасителната служба Емил Нешев те преглеждат всички т.нар. траклогове, маркиращи местата, през които са минали хората с джипиес устройства, участвали в търсенето.

След като наслагват тези данни върху карта на района, заедно взимат решение да се насочат към южната част на планинската местност. В първите дни тя не е бил претърсвана толкова внимателно, защото се е предполагало, че детето не е имало време да достигне до нея. Впоследствие обаче решават да проверят хипотезата, че то е изчезнало малко по-рано на 11 ноември и това му е дало възможно да стигне до там в светлите часове на деня.

Веднага след намирането му, Александър беше приет в реанимацията на "Пирогов". В понеделник от болницата съобщиха, че детето е в "много добро общо състояние", предстои да бъде преместено в самостоятелна стая и изписано до няколко дни.

Веселин Георгиев се занимава с делтапланер и парапланер от 2008 г., а от 2011 г. има активна състезателна дейност с националния отбор на България. Той има сребърен и бронзов медал от европейско първенство по целно кацане. През тази година успешно завършва и курс за планински водачи. Милко Михалков лети във въздуха от 2004 г. Той е тандемен пилот и инструктор по безмоторен парапланеризъм.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG