Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украинските служби претърсват Киево-Печерската лавра по подозрения за руска пропаганда


Киево-Печерската лавра на фона на река Днепър и украинската столица Киев.
Киево-Печерската лавра на фона на река Днепър и украинската столица Киев.

Службата за безопасност на Украйна (СБУ), Националната полиция и Националната гвардия извършват претърсване на територията на Киево-Печерската лавра. Това потвърди СБУ във вторник, цитирана от руската служба на Би Би Си.

Новината идва, след като преди седмица стана ясно, че СБУ е образувала дело за изпълнение на песента "Майка-Рус" в един от храмовете на манастира, пише още медията. То е по закон, който забранява оправдаване на руската агресия срещу Украйна. От лаврата са съобщили, че свещеникът, по време на чиято служба се е случило това, е отстранен.

Според съобщението на СБУ украинските служители инспектират територията и помещенията на Лаврата, търсят забранени предмети и проверяват хора на територията ѝ за участие в незаконни дейности в ущърб на държавния суверенитет на Украйна.

Според службата целта на мерките е "да се предотврати използването на Лаврата като клетка на "руския свят", да се проверят данни за използване на помещенията на Украинската православна църква за укриване на саботажни и разузнавателни групи, чужди граждани, съхраняване на оръжие", както и за "защита на населението от провокации и терористични актове".

Киево-Печерската лавра е действащ изтоноправославен пещерен манастир в Киев, създаден през 1051 г. Смята се за един от най-важните духовни центрове в Източна Европа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG