Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Игото на Запада". Колко идеи за подкрепа на Путин може да се измислят в София


Председателят на фондация "Славяни" Захари Захариев и руската посланичка Елеонора Митрофанова в парк хотел "Москва" в София в петък.
Председателят на фондация "Славяни" Захари Захариев и руската посланичка Елеонора Митрофанова в парк хотел "Москва" в София в петък.

Светът може да се представи и като обърнат надолу с главата, показва една среща на руски и български учени и политици. Срещата беше в София. Тя описа западната цивилизация като вековно иго, а Русия като борец за мир.

Ранна софийска мъгла в средата на ноември. Руската посланичка Елеонора Митрофанова излиза от сградата на руското посолство в София и пеша прекосява една алея, наскоро кръстена Алея "Героите на Украйна". Две минути по-късно вече е в парк хотел "Москва", където я чакат български учени и политици.

Така в петък започна една среща на съмишленици, която в събота трябва да завърши с призив за мир. От призива ще е ясно, че ако има нещо, което е нарушило мира в света, то е политиката на Запада.

На срещата говориха бивши и действащи политици от БСП, бившата комунистическа партия, и от руската Дума, които споменаха "сатанизма" на Украйна, вековното "иго" на Запада и нуждата България да стане "мост" към Европа, която “загива от безнравственост”.

Само един от основните участници не е съгласен с общото послание - казва се Сергей Станишев и се включва онлайн.

Европа загива от безнравственост
Сергей Бабурин

Конференцията се казва “Европа-Русия пред нови геополитически предизвикателства”. Тя е организирана от фондация “Славяни” и Россотрудничество.

Кои са организаторите

Россотрудничество е част от Министерството на външните работи на Русия, което осъществява културна дипломация. Това е служба за налагане на влиянието на Кремъл чрез мека сила, твърди порталът за разследвания Център "Досие", след като изучава броя на агентите на тайните служби, работещи там под дипломатическо прикритие.

Преди да стане посланик в София, Елеонора Митрофанова ръководеше Россотрудничество.

Фондация "Славяни" е създадена през 1990 г . от бившия депутат от БСП Захари Захариев. Нейната дейност е свързана предимно с Русия.

След два дни обсъждане участниците в конференцията в парк хотел "Москва" трябва да излязат с общ призив за “създаване на Международно социално движение с работно заглавие “Народна дипломация за мир”. В петък проектът на текста беше раздаден на участниците.

Авторитаризмът в света нараства, каза проф. Захари Захариев при откриването на форума. Той смята, че макар мирът в Европа да е заплашен, рискът може да се избегне чрез народна дипломация.

Захариев е традиционен участник в проруски инициативи и протести срещу НАТО. Преди месеци той се застъпи за екстрадираните от България 70 руски дипломати. Комисията по досиетата го разкрива като бивш агент на Държавна сигурност.

“500 годишното иго на Запада”

Западът е този, който се е отказал от "мир с Русия" и това е станало още преди 25-27 години. Тогава Западът е "създал своя система на доминация, основана на "правила". Това каза в изказването си Елеонора Митрофанова.

Тя говори веднага след Захариев, когато в залата бяха внесени допълнителни столове. Така общият брой на участниците, слушателите и журналистите стана около 60 души.

“[През 2008 Западът] започна да ни налага новата Студена война. Имаше прозорец, в който можеше да се договорим докъм 2013 г. Този прозорец не беше използван. През 2014 г. Западът направи държавен преврат в Киев в опит да подкопае стабилността на Русия и да си върне хегемонията”, каза още Митрофанова.

Русия традиционно определя като външен преврат протестите в Киев срещу проруската политика на тогавашния президент Янукович. Бунтовете започнаха през ноември 2013 г., след като държавният глава отказа да изпълни решенията на парламента за асоцииране с Европейския съюз и заяви, че ще търси по-тесни икономически връзки с Русия.

Украинските сили на реда откриха огън по невъоръжените протестиращи и това доведе до 104 убити и 2500 ранени по данни на украинските прокурори. След тримесечни протести Янукович избяга в Русия през февруари 2014 г, а през 2019 г. Украйна го осъди на 13 г. затвор за държавна измяна.

Русия изключва възможността тези протести да са израз на свободна воля на украинците.

В петък Митрофанова каза, че след тези събития “Западът е изгубил своите военни, политически и морални позиции, включително моралния си стълб, имам предвид християнството и започна контраатака”.

Западът загуби моралния си стълб - християнството
Елеонора Митрофанова

Войната стана неизбежна, въпросът беше кога и къде, каза Митрофанова, според която атаката е извършена от Запада срещу Русия, а не от Русия към Украйна.

Митрофанова каза оше, че най-важното в тази война е “освобождаването на света от 500-годишното иго на Запада”.

Русия нападна Украйна на 24 февруари 2022 г. по заповед на президента Владимир Путин. Седмици по-късно стана ясно, че ще бъде създадено извънредно международно съдилище за престъплението агресия, а комисия на ООН, Международният наказателен съд и отделни държави започнаха разследване за стотици военни престъпления, извършени от руската армия.

Станишев: отговорността е на Русия

С видеообръщение в срещата се включи и евродепутатът от БСП и доскорошен председател на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев.

„Най-голяма отговорност за случващото се носи ръководството на Руската федерация, защото то започна тази агресия“, каза Станишев. Той каза още, че е било естествено Европейският съюз да реагира и да наложи санкции. Станишев нарече случващото се в Украйна "пълномащабна война".

Всяка война има своя логика, която няма общо с тези, които са я започнали или които воюват с нея, тя винаги се стреми да се разшири, каза още той. Станишев се извини за това, че не може да присъства лично на форума заради ангажименти към ЕС и завърши така: "Бъдещето на България е неразривно свързано с ЕС".

Щяха да го замерят с домати.

Думите му бяха посрещнати с недоволство. В залата се чу и едно подхвърляне: "пълна глупост".

Захариев потвърди, че Станишев е искал да дойде лично на конференцията.

“Има си хас да не иска, ама щяха да го замерят с домати”, каза тихо мъж от залата на около 70 години.

По програма трябваше да има още едно участие чрез видеовръзка - със Сергей Калашников, руски депутат от партията на покойния Жириновски ЛДПР. Той трябваше да обясни каква е ролята на “народната дипломация” в съвременните предизвикателства, но връзката с него се разпадна. Това разтревожи една представителка на организаторите, която повиши глас към техническия персонал.

Калашников е в списъка на хората, санкционирани от ЕС.

Борба срещу сатанизма

Във форума дистанционно участва и бившият руски депутат Сергей Бабурин. Той съобщи, че в Украйна няма война, а борба срещу сатанизма.

В Украйна няма война, а борба срещу сатанизма
Сергей Бабурин

После разказа история за математически експеримент на академик Мойсеев, който още преди 30 години е показал, че човечеството ще изчезне през 30-те години на 21 век заради деградация на човешкото начало. Според него България трябва да стане мост с Европа, която “загива от безнравственост” и всички православни и мюсюлмани от останалия свят.

Румен Петков и Боян Чуков
Румен Петков и Боян Чуков

Думата взе бившият министър на вътрешните работи Румен Петков, който каза, че България е участник във войната срещу Сърбия [през 90-те] и Ирак и е била в "коалицията на безгръбначните".

В действителност България не воюва срещу Сърбия. Във втората война в Ирак българският контингент заминава след края на активните бойни действия, във възстановителната фаза.

Мир на Балканите, мир в Черно море

Думата получи и общинският съветник от БСП Калоян Паргов в ролята му на основател на Стратегически институт за национални политики и идеи.

Той не спомена думата "война", но даде предложение: "обръщението към света" да бъде допълнено с апел за мир на Балканите и за превръщането на Черно море в зона на мир и просперитет. Паргов призова и за “размисъл за търсенето на относителна стабилност в условията на всеобща икономическа криза.”

Изводите от конференцията трябва да бъдат приети в събота.

  • 16x9 Image

    Георги А. Ангелов

    Георги A. Ангелов е журналист в Свободна Европа от 2022 година. Кариерата си започва преди 20 години в смолянския вестник "Отзвук". След това работи в редица национални вестници. Бил е репортер в "Дневник", редактор в OFFNews.bg, автор и кореспондент в българската секция на Deutsche Welle (DW). 

XS
SM
MD
LG