Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Една перална машина би решила проблемите". Полковник от руския генерален щаб е разследван за подкуп


Протест срещу мародерствата на руските войници в Украйна пред консулството на Русия в Лвов. Снимката е илюстративна.
Протест срещу мародерствата на руските войници в Украйна пред консулството на Русия в Лвов. Снимката е илюстративна.

Полковник Иван Мертвишчев от Генералния щаб на руските въоръжени сили е поискал като подкуп скъпа пералня от свой подчинен. Това съобщи Радио Свобода, като се позова на "Комерсант". Гарнизонен военен съд в Москва е поставил под домашен арест полковник Мертвишчев за два месеца.

Пералните са една от "ценностите", за които се съобщаваше в първите дни на войната, че руски войници са мародерствали в Украйна и са се опитвали да изпратят до домовете си през Беларус.

Мeртвишчев отговаря за призоваването на наборни войници. След есенната наборна кампания е трябвало да инспектира мобилизационната служба на московския Раменски район. Седмица преди проверката Мертвишчев се е обадил в службата за набиране на войници в Раменки и е казал, че набирането на войници в службата върви зле и че със сигурност ще намери нещо, за което да се хване, дори ако всички документи са изрядни.

"Една перална машина за поне 70 000 рубли (около 2200 лв.) би решила проблемите", е цитиран да казва Мертвишчев на военният комисар на Раменки. Комисарят привидно се е съгласил с подкупа и се е свързал с Федералната служба за сигурност (ФСБ).

Мертвишчев е задържан, докато получава пералнята. Може да бъде осъден на до 12 години затвор и глоба до 4,2 милиона рубли за искане на подкуп. Той е направил пълно признание за вината си. ФСБ и Следственият комитет ще проверят дали е участвал в други подобни престъпления.

Проверка на Свободна Европа в руски форуми за военни показва, че има истории за изнудване от страна на Мертвишчев и през 2020 г.

След началото на войната на Русия срещу Украйна се появиха множество сигнали за корупцията в руската армия. Би Би Си разказа как армията сама ограбва собствените си складове.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG