Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Имаме сделка". Сърбия и Косово се разбраха за регистрационните номера на колите


Сръбски жени от Северна Косовска Митровица протестират срещу плановете на Косово да глобява шофьри със сръбски номера.
Сръбски жени от Северна Косовска Митровица протестират срещу плановете на Косово да глобява шофьри със сръбски номера.

Косово и Сърбия постигнаха в сряда вечерта споразумение за прекратяване на продължилия близо две години спор за регистрационните номера на автомобилите в Северно Косово. Това съобщи първият дипломат на Европейския съюз (ЕС) Жозеп Борел.

През лятото между Сърбия и Косово възникна напрежение заради отказа на двете страни да признават взаимно документите си за самоличност и регистрационните номера на колите. Косовските сърби блокираха пътища, пуснаха сирени за въздушно нападение и стреляха във въздуха.

През август пратеници на ЕС и САЩ договориха решение на проблема с документите за пътуване, което позволи успокояване на обстановката. Тогава Прищина отложи до 1 ноември изискването си влизащите от Сърбия превозни средства да заменят сръбските регистрационни номера с косовски. През последните 11 години Сърбия изискваше същото за превозните средства, които влизат от Косово.

"Имаме сделка", написа Борел в Туитър в сряда вечерта. "Много се радвам да обявя, че главните преговарящи от страна на Косово и на Сърбия се договориха с посредничеството на ЕС за мерки за избягване на по-нататъшна ескалация и за пълно съсредоточаване върху предложението за нормализиране на отношенията им."

Косово планираше тази седмица да започне да налага глоби на около 10 000 сръбски шофьори, които продължават да използват издадени в Сърбия регистрационни номера. В понеделник премиерът на Косово Албин Курти и сръбският президент Александър Вучич се срещнаха, за да преговарят, но не постигнаха споразумение. След това САЩ настояха Косово да отложи с 24 часа налагането на глоби.

"Сърбия ще престане да издава регистрационни табели с кодове на косовски градове, Косово ще прекрати по-нататъшните действия, свързани с пререгистрацията на превозни средства", добави Борел.

Европейският първи дипломат каза още, че ще покани двете страни през следващите дни да обсъдят предложение на ЕС, подкрепено от Франция и Германия, което ще даде възможност на враждуващите страни да нормализират отношенията си. САЩ приветстват споразумението между Сърбия и Косово за слагане край на близо двегодишния спор за регистрационните номера в Северно Косово, заяви в комюнике о говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG