Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Имаме сделка". Сърбия и Косово се разбраха за регистрационните номера на колите


Сръбски жени от Северна Косовска Митровица протестират срещу плановете на Косово да глобява шофьри със сръбски номера.

Косово и Сърбия постигнаха в сряда вечерта споразумение за прекратяване на продължилия близо две години спор за регистрационните номера на автомобилите в Северно Косово. Това съобщи първият дипломат на Европейския съюз (ЕС) Жозеп Борел.

През лятото между Сърбия и Косово възникна напрежение заради отказа на двете страни да признават взаимно документите си за самоличност и регистрационните номера на колите. Косовските сърби блокираха пътища, пуснаха сирени за въздушно нападение и стреляха във въздуха.

През август пратеници на ЕС и САЩ договориха решение на проблема с документите за пътуване, което позволи успокояване на обстановката. Тогава Прищина отложи до 1 ноември изискването си влизащите от Сърбия превозни средства да заменят сръбските регистрационни номера с косовски. През последните 11 години Сърбия изискваше същото за превозните средства, които влизат от Косово.

"Имаме сделка", написа Борел в Туитър в сряда вечерта. "Много се радвам да обявя, че главните преговарящи от страна на Косово и на Сърбия се договориха с посредничеството на ЕС за мерки за избягване на по-нататъшна ескалация и за пълно съсредоточаване върху предложението за нормализиране на отношенията им."

Косово планираше тази седмица да започне да налага глоби на около 10 000 сръбски шофьори, които продължават да използват издадени в Сърбия регистрационни номера. В понеделник премиерът на Косово Албин Курти и сръбският президент Александър Вучич се срещнаха, за да преговарят, но не постигнаха споразумение. След това САЩ настояха Косово да отложи с 24 часа налагането на глоби.

"Сърбия ще престане да издава регистрационни табели с кодове на косовски градове, Косово ще прекрати по-нататъшните действия, свързани с пререгистрацията на превозни средства", добави Борел.

Европейският първи дипломат каза още, че ще покани двете страни през следващите дни да обсъдят предложение на ЕС, подкрепено от Франция и Германия, което ще даде възможност на враждуващите страни да нормализират отношенията си. САЩ приветстват споразумението между Сърбия и Косово за слагане край на близо двегодишния спор за регистрационните номера в Северно Косово, заяви в комюнике о говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG