Връзки за достъпност

Извънредни новини

Седем убити след руска атака срещу Херсон. 15 000 са в неизвестност от началото на войната


Един от ранените жители на Херсон лежи в линейка на път към болница след руските атаки срещу града на 24 февруари
Един от ранените жители на Херсон лежи в линейка на път към болница след руските атаки срещу града на 24 февруари

Седем души бяха убити при руския обстрел на Херсон в четвъртък вечер, съобщи ръководителят на военна администрация в областта Ярослав Янушевич. По думите му поне 20 души са ранени.

Херсон е бил подложен на артилерийски огън и обстрел с реактивни ракети със залпов огън.

Градът беше превзет на деветия ден от руската агресия срещу Украйна. В началото на ноември руските войски напуснаха Херсон заради настъплението на украинските сили. Градът беше оставен без електричество и водоснабдяване, което принуди украинските власти да евакуират част от жителите му.

От началото на войната 15 000 души са в неизвестност, съобщи Международната комисия за изчезнали лица, цитирана от Ройтерс. Програмният директор на организацията Матю Холидей, каза че не е ясно колко от тези хора са били интернирани, колко са отведени в Русия, колко са живи и колко са починали и погребани в импровизирани гробове.

„Числата са огромни и предизвикателствата, пред които е изправена Украйна са огромни“, каза Холидей и добави, че процесът на разследване на изчезналите в страната ще продължи години след края на сраженията.

Международната комисия за изчезнали лица е създадена през 90-те години след войните на Балканския полуостров.

В сряда Европейският парламент гласува резолюция, в която определя Русия като „държава, спонсор на тероризма“ и „държава, която използва терористични средства“. В нея беше записано още, че действията на Москва в Украйна представляват и „военни престъпления“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG