Връзки за достъпност

Извънредни новини

Убийци с дистанционно. Кои са хората, които насочват ракети срещу Украйна


Изстрелване на високоточна крилата ракета с корабно базиране "Калибър"
Изстрелване на високоточна крилата ракета с корабно базиране "Калибър"

Юрий, Сергей, Екатерина. Те са само част от секретна група на Кремъл, която от разстояние насочва ракетите по Украйна. Повечето са под 30-годишни, с добро образование, някои от тях с биография на хипстъри. Руската агресия има много лица, тя не се изчерпва със скучните възрастни военни от новините.

Тази история е разказана в съвместно разследване на три медии - Bellingcat, която е базирана в Нидерландия, германския Der Spiegel и руския The Insider, който в момента работи в изгнание.

Заедно и поотделно тези медии от години разследват престъпленията на руски агенти в Европа, включително и отравянето на опозиционера Алексей Навални с Новичок.

От 6 месеца журналистите са по следите на един въпрос: кой насочва руските ракети, които убиват хора в Украйна?

За да отговорят, те първо идентифицират начина на задействане на ракетите, после проучват какви умения трябва да има човекът, който да прави това, след това учебните заведения, където това би могло да се изучава... Стъпка по стъпка стигат до хората, които дистанционно насочват ракетите, до техните телефони и дори до разговор с някои от тях.

Накратко, откриват следното: че съществува секретна група от 33 военни инженери с образователен и професионален опит в ракетното програмиране. Те са групирани в три екипа, като всеки от тях работи по един тип високоточна ракета.

Разследването се отнася и за най-тежките удари по Украйна - тези от 10 октомври

Разследването се отнася и за най-големите удари след първите дни от войната - на 10 октомври, по столицата Киев и други градове. Тогава Москва каза, че атаките са били насочени към военните и командните центрове за сигурност на Украйна и националната енергийна мрежа. Но множество ракети поразиха невоенни цели - жилищни сгради, детски градини и площадки.

Какви са ракетите

Снимки на останките от ракетите показват, че става дума ракети Kalibr "Калибър" (3M-14) с морско изстрелване, Р-500 (9M728) с наземно изстрелване за системата „Искандер“ и Kh-101 с въздушно изстрелване. Тези ракети се рекламират от Русия като високоточни оръжия, които унищожават само съответните военни цели.

Но тъй като ударите са именно по гражданска, а не военна инфраструктура, Bellingcat смята, че за такъв резултат има три възможности:

  • че ракетите не са успели да следват предварително програмираната траектория на полета;
  • че насочването се основава на дефектна разузнавателна информация;
  • че атаката по цивилни е била умишлена.

"Ракетите не летят само благодарение на геолокацията на спътниковата комуникация, а и според така наречените точки на пътя", казва Христо Грозев, който ръководи разследващия екип на Bellingcat.

"[Този път] определя ключовите обекти, които трябва да се видят оптически по време на полета [на ракетата] до целта. С други думи, хората, които програмират полета на ракетите, трябва да го симулират, сякаш са в компютърна игра. Затова започнахме да издирваме тези хора - тяхната роля във войната е много важна и може би рано или късно те ще бъдат съдени за военни престъпления", каза Грозев в интервю за украинското радио НВ.

Според Роман Доброхотов - главен редактор на The Insider, е важно имената им да бъдат публикувани, защото досега на показ е само политическото и военното ръководство на Русия.

"Огромен брой хора, които са пряко замесени във военни престъпления, но са офицери на ниско ниво, смятат, че могат да останат безнаказани. Открихме имената им и се надяваме, че те ще попаднат в списъка на санкционираните лица, както и че техните роднини, познати, съседите ще разберат какво наистина правят, за да има последствия за тях", добавя той пред Радио Свобода.

Главният изчислителен център

За шест месеца разследване журналистите от трите медии успяват да открият секретна група от десетки военни инженери с образователен и професионален опит в ракетното програмиране. Метаданни от телефони показват, че контактите между тях и началниците им са се увеличили малко преди ударите с високоточни крилати ракети.

Групата, която работи от две места - в Министерството на отбраната в Москва и в централата на Адмиралтейството в Санкт Петербург, се крие зад Главния изчислителен център (ГВЦ) на Генералния щаб на руските въоръжени сили.

В групата са все млади хора, сред тях има и двойка съпрузи

Повечето нейни членове са млади мъже и жени, включително двойка съпрузи, много от които с опит в информационните технологии и дори компютърните игри. Някои също са работили в руския военен команден център в Дамаск, в периода 2016 г.-2021 г., когато Русия разположи крилати ракети в Сирия. Други са носители на различни военни награди, включително от руския президент Владимир Путин.

Bellingcat се е обърнал към всеки идентифициран член на тайното звено с предложение да потвърди или отхвърли тези разкрития и със списък от въпроси, включително кой избира целите и дали цивилните жертви са резултат от изчислителна грешка или умишлено насочване.

С изключение на двама души, запитаните или не са отговорили на обаждания и текстови съобщения, или изрично са отрекли да работят за руските въоръжени сили. Те дори са казвали, че не знаят какво е ГВЦ, въпреки че на много от тях са показани снимки, на които се вижда как те позират във военна униформа със съответните отличителни знаци.

Един от инженерите не е отрекъл принадлежността си към това звено, но е казал, че не може спокойно да отговори на въпросите. Той благодари на екипа, че го предупреждава за предстоящата публикация.

Само един е потвърдил, че групата е била натоварена с ръчно програмиране на полетите

Само един е споделил, при условие да остане анонимен, определена информация за това как групата е била натоварена с ръчно програмиране на сложните траектории на полетите, както и снимки на техния командир подп. Игор Багнюк и обща фотография на всички членове на ГВЦ пред военното министерството.

Методът на идентификация

Идентификацията на тайната група е направена чрез анализ на данни от отворени източници за хиляди възпитаници на водещите руски военни институти, които се занимават с ракетно инженерство и програмиране - по-специално Военната академия за стратегически ракетни войски в Балашиха край Москва и Военноморският инженерен институт в предградието Пушкин в Санкт Петербург.

Bellingcat е анализирал и информацията за работата и телефонните разговори на тези хора, достъпна от неофициални канали в Русия.

"Това ни позволи да открием, че някои от тези хора са посочени в списъците с телефонни контакти (получени от различни ботове за търсене на данни в Telegram, като например Glaz Boga и HimeraSearch), като работещи в ГВЦ.

Интересното е, че всички тези дипломирани военни ракетни инженери са регистрирани като живеещи и работещи на улица "Знаменка" 19 в Москва - официалният адрес на Генералния щаб на въоръжените сили", съобщават още от екипа на Христо Грозев.

Какво е ГВЦ

Няма публична информация, която да свързва Главния изчислителен център с програмирането на крилати ракети. Функцията на ГВЦ е описана във военни публикации като "предоставяне на IT услуги" и "автоматизация" на въоръжените сили. Въпреки дългата си история (според телевизия "Звезда", свързана с руските въоръжени сили, той е създаден през 1963 г.), в съвременните руски медии се споменава много рядко.

Някои данни сочат, че шеф на ГВЦ е Роберт Баранов

Един от примерите за това е наградата за 2018 г. на член на военен хор, подписана от полк. Роберт Баранов, посочен като "директор на ГВЦ". През 2021 г. сайт, посветен на руския регион Волга, съобщава, че Баранов, който е родом от република Чувашия, е повишен в генерал-майор с президентски указ. Документът може да бъде намерен на сайта на руското правителство.

Обобщен преглед на образователната и професионална подготовка на хората, свързани с ГВЦ, въз основа на списъци с телефонни контакти, показва, че повечето от тях са завършили или Академията за стратегически ракетни сили (и по-специално нейния филиал Informatics Systems в Серпухов), или Военноморския инженерен институт.

Някои са имали военна служба като капитани от флота или корабни инженери. Други са работили като корпоративни IT специалисти или разработчици на компютърни игри.

Връзката с ракетните удари

Bellingcat е получил записи с метаданни на телефонни разговори на ген.-майор Баранов. Методът е подобен на този, използван за проследяване на отровителите на Навални - с данни, закупени от брокери, които обикновено предлагат подобни услуги. Въпреки че този метод би бил невъзможен в повечето страни, черният пазар на данни в Русия помага на журналисти и активисти да съберат информация за военните и тайните служби.

Анализ на 126 телефонни обаждания от 24 февруари до края на април 2022 г. показва връзка между руските атаки с крилати ракети в Украйна и входящите обаждания преди тях. Те идват от един конкретен номер на друг висш офицер от ГВЦ. Той е разпознат като подп. Игор Багнюк, регистриран на същия адрес - улица "Знаменка 19".

Един от висшите офицери в ГВЦ е Игор Багнюк

Чрез анализ на телефонни записи разследващите журналисти са идентифицирали екип от 33 военни инженери, които често комуникират с него. Тайната група се състои от три екипа от приблизително 10 души, като всеки от тях работи по един тип високоточна ракета. Техните обаждания съвпадат с дните и часовете на ракетните удари.

Кои са шефовете, които държат дистанционното

Подп. Багнюк е носител на няколко военни медала, включително за „Военна доблест“ 2-ра степен и за "Участие във военни операции в Сирия“. Роден в Рига през 1982 г., през 2004 г. завършва Серпуховския филиал на Академията за стратегически ракетни сили, специализиран в информационните системи на руските ракети.

Данните показват, че Багнюк сравнително често се обажда на ген. Баранов и неговия заместник - полк. Евгений Капшук, около предстоящите широкомащабни ракетни атаки. Най-ранните разговори между Багнюк и Баранов са още от 13 март.

Месец преди големите октомврийски атаки Багнюк разговаря с ген. Баранов в събота, 10 септември, в 12:41 ч. По време на обаждането подполковникът е на "Знаменка 19". Последното обаждане, направено от него в 21:20, е до кап. Алексей Михайлов, специалист по прицелване с Р-500.

На следващия ден, 11 септември, руското министерство на отбраната съобщи, че „през последните 24 часа“ Русия е изстреляла неизвестен брой ракети Р-500 по украинските сили в Донбас.

Ден преди атаките от 10 октомври Багнюк 11 пъти се обажда на инженери и на командири

Телефонните записи на Багнюк от седмиците преди атаките на 10 октомври показват вълна от комуникация, кои ято започва на 2 октомври и достига пика си на 9 октомври, с общо 11 обаждания до инженери.

Преди 2 октомври има затишие в комуникацията за около две седмици, което предполага, че тогава е планирана атаката. Затова е възможно ударът да не е пряка последица от частичното разрушаване на Керченския мост в Крим на 8 октомври 2022 г., смятат от разследващия екип.

Подробно по часове са описани обажданията на Багнюк до подчинените му в следващите дни. На 9 октомври той се обажда за последно на ген. Баранов в 21:15 ч., след което се прибра вкъщи в покрайнините на Москва. Връща се обратно на "Знаменка" малко след 05:30 на следващата сутрин.

Телефонните записи оттогава разкриват и друга информация, включително, че подп. Багнюк е запален колекционер на монети, който прекарва голяма част от времето си, дори работното, в обаждания до сайтове за търговия с монети.

Манията му по нумизматиката изглежда поразителна сутринта на 10 октомври, когато той се свързва няколко пъти със сайтове като eurocoin.ru - в 6:45 сутринта, около час преди ракетния удар в Киев, който уби хора.

Багнюк също е активен продавач в Avito.ru - руският еквивалент на Ebay. Сред скорошните си продажби на монети и електроника, той предлага и медал с който е награден от Путин през 2014 г. - „за принос за организацията на Олимпиадата в Сочи“. Обявената цена е 6500 рубли - приблизително 105 долара.

Младите с дистанционното - "шофьор, фермер, цветарка"

Военните инженери от отдела за планиране на ракетни полети на ГВЦ са млади хора, предимно в края на двадесетте, като четиримата най-млади са само на 24 г.

Младите са под 30 г., завършили са математика или IT, а после и военни институти

Въпреки че много от тях имат цивилно математическо или IT образование, всички са преминали инженерно обучение във Военната академия на стратегическите ракетни сили или във Военноморския инженерен институт.

Не е ясно какви заплати получават сега, но изтекли данни от Glaz Boga показват, че нивата на заплащане се увеличават от средномесечно 80 000 рубли (1300 долара) през 2018 г. до средно 130 000 рубли (2100 долара) през 2020 г.

Матвей Любавин изглежда е един от най-старшите подчинени на подп. Багнюк, ако се съди по броя на телефонните им разговори. След като се дипломира, той работи като цивилен, включително в IT поддръжката на две банки и на фармацевтична компания. Няколко години води живот на обикновен московски жител, пътувайки в чужбина, дори организира модни ревюта и туитва рецензии за най-новите филми.

Любавин също така подкрепя отказа на Telegram да споделя данни с руските власти и става член на Active Citizen - независима програма за гражданска активност. Неговият телефонен номер фигурира и в изтеклата база данни на участниците в "Умното гласуване" - стратегическо начинание на антикорупционната фондация на Навални за отклоняване на гласове от управляващата партия "Единна Русия" в полза на друг кандидат.

През 2020 г. обаче Любавин вече работи за секретното звено ГВЦ.
Bellingcat се е свързал с него чрез защитен чат в Telegram, за да коментира какво мисли за многобройните цивилни жертви на ракетните удари.

"Един от първите въпроси, който му зададох, беше "Как спите нощем?". Той отговори: "Бъдете професионалисти, задавайте по-професионални въпроси", разказва Христо Грозев.

"След това го попитах защо продължават да поразяват цивилни цели. Той каза: "Нали разбирате, че не мога да отговоря на този въпрос". И това беше краят на комуникацията. Видях, че е направил скрийншот и разбрах, че веднага ще го покаже на началниците си във Федералната служба за безопасност (ФСБ)", добавя Грозев.

Според него най-вероятно точно това се е случило, тъй като нататък всички останали идентифицирани офицери започват да отговарят с измислици, че са обикновени хора. Той смята, че ФСБ им e наредила какво да говорят.

Когато репортер се свързва с капитан Юрий Никонов, един от инженерите, говорили най-често с Багнюк, той отрича да знае нещо за ГВЦ или дори за войната. Казва, че е шофьор на автобус и че всякакви твърдения, че е свързан с тайното звено, са „абсолютни глупости“.

Капитан Сергей Илин, който е разговарял с Багнюк по телефона повече от 30 пъти през последните четири месеца и чиито собствени телефонни записи показват, че той е общувал с осем други членове на подекипа на "Калибър", казва пред The Insider , че е „самонает водопроводчик“.

Артьом Веденов приема обаждането и потвърждава името си, но казва, че работи във ферма, предлагайки на репортера да му обясни как се коли прасе или как се скубе пиле.

Майор Иван Попов твърди, че е самоук в програмния език Python и никога не е чувал за ГВЦ, нито за програмиране на ракетни траектории.

Лейт. Екатерина Чугунова се представя като цветарка и настоява, че обаждането е на грешен номер.

Когато на Владимир Воробьов е показана негова снимка във военна униформа със знака на ГВЦ, той казва, че това е първият път, в който я вижда и че е шокиран, че е в униформа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG