Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Поздрав от Кремъл". Защо "готвачът на Путин" приготви кървав чук за Европейския парламент


Евгений Пригожин публикува видео, на което се вижда как негов представител носи калъф с ковашки чук на "Вагнер" с червени петна като от кръв
Евгений Пригожин публикува видео, на което се вижда как негов представител носи калъф с ковашки чук на "Вагнер" с червени петна като от кръв

Една резолюция на Европейския парламент ядоса Русия. Тя отговори чрез близкия до президента Владимир Путин бизнесмен Евгений Пригожин. Основателят на частната военна компания "Вагнер" отправи послание в свой стил - калъф за цигулка с ковашки чук с петна като от кръв. Какво иска да каже Кремъл?

На 23 ноември Европарламентът прие резолюция, с която обяви Русия за "държава, спонсор на тероризма" и призова "Вагнер" да бъде призната за терористична организация.

Още на следващия ден известният като Готвача на Путин Евгений Пригожин, чиято групировка от наемници воюва активно в Украйна, реши да отговори в негов стил.

Пресслужбата на компанията му "Конкорд", съобщи, че той има "информационното послание, което трябва да бъде изпратено до Европарламента".

"Проведох среща с командирите на ЧВК "Вагнер" и им съобщих тъжна новина. Не знам кой закон урежда дейността на Европарламента, но според нашето законодателство от днес ние го обявяваме за разпуснат. Но преди тази процедура да влезе в сила, бях инструктиран да предам на Европарламента един информационен куфар", написа самият Пригожин в Telegram и публикува видео.

В него се вижда как мъж, по-късно разпознат като неговия адвокат, предава на друг неизвестен мъж калъф за цигулка. Когато куфарът се отваря, в него няма музикален инструмент, а чук с червени петна по дръжката, които изглеждат като кръв.

Върху металната част от чука се вижда надпис ЧВК (частна военна компания бел. ред.) „Вагнер“.

Първоначалната информация гласеше, че символичното послание е предадено в Европарламента, но това не беше потвърдено.

След това се разбра, че калъфът с чука е предаден от адвоката на представител на Telegram канала КИБЕР ФРОНТ Z 🇷🇺, който се обявява за "информационните войски на Русия".

Те твърдят, че ще го изпратят в Европейския парламент. Засега обаче от институцията няма потвърждение това да се е случило.

Съветникът на вътрешния министър на Украйна Антон Герашченко пусна въпросното видео с коментар:

"В мрежата се появи видео с предполагаем представител на терориста Пригожин, който уж е предал кутия за цигулка с кървав чук на Европейския парламент. Инструментът за смърт е гравиран с логото на "Вагнер", а върху дръжката се виждат червени следи, наподобяващи кръв.

Смъртна присъда в стил "Вагнер"

Във видеото за момент се появява и кадър от екзекуция в Сирия през 2017 г., съобщи Current time. Това, което се случва на кадрите, беше обяснено през 2019 г. от журналисти от опозиционния руски вестник "Новая газета".

Това вероятно е първата публична смъртна присъда, изпълнена от бойци на "Вагнер", която се появява в мрежата.

Човекът, когото са малтретирали в последните часове от живота му, е Мохамед Таха Исмаил Ал-Абдула, вероятно дезертирал от армията на Башар Асад.

За тези, които от дълго време следят дейността на Пригожин, тези намеци са очевидни. Ковашкият чук е оръжието на палачите във „Вагнер“.

По подобен начин неотдавна беше екзекутиран руски затворник, вербуван за наемник в частната армия, за да се бие в Украйна.

Нито в случая с екзекуцията в Сирия, нито в този със смъртта на Нужин Пригожин не признава, че екзекуцията в Сирия или тази на Нужин са дело на "Вагнер". Той обаче определи кадрите от екзекуцията на руския затворник като "прекрасна режисьорска работа".

Доскоро Пригожин криеше участието си в частна военна компания и дори съдеше онези, които доказаха връзката му с нея. Тази есен той призна, че е създал групата през 2014 г.

Първата война, в която участва е точно тогава в Донбас, Украйна. По-късно негови наемници се появиха в Африка и Близкия изток.

Методите на КГБ

Реакцията на Пригожин към Европейския парламент коментира пред Current time литовският евродепутат Петрас Аустревичус.

„Мисля, че трябва да го приемем като поздрав от Кремъл. Това означава, че те са чули нашето политическо решение. И отговарят на езика на престъпниците. Нищо ново за нас. Мислеха, че ще е много оригинално, но надскочиха себе си и направиха огромна грешка“.

Според него "Вагнер" използва методите на тероризма от дълго време, още от действията си в Африка. На въпрос какво ще се случи на практика, ако военната група бъде призната за терористична, той отговори:

„Пълно съдебно преследване на тези лица в правен и финансов смисъл. Отрязване на достъпа им до различни канали за финансиране, помощ и т.н. И всеки, който е свързан с тази организация, а такива хора има много, те я подкрепят в политически и финансово, го очакват огромни проблеми“.

Аустревичус смята, че Пригожин си позволява да се държи така спрямо Европейския парламент, защото „такива са методите на работа и начинът на мислене в КГБ, а сега и във Федералната служба за безопасност (ФСБ).

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG