Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Чукът на отмъщението". Как бивш наемник от "Вагнер" беше екзекутиран за назидание


След като се предаде на украинците, Евгений Нужин даде две интервюта, в които разказа как е попаднал във "Вагнер".
След като се предаде на украинците, Евгений Нужин даде две интервюта, в които разказа как е попаднал във "Вагнер".

Убийство с чук. Така изглежда "смъртната присъда" за предателство сред наемниците в руската частна военна компания "Вагнер". Това става ясно от ужасяващо видео, разпространено през уикенда в Телеграм. Ето каква е цялата история.

Руски затворник е вербуван да се бие заедно с наемниците от руската частна военна компания "Вагнер" във войната в Украйна. След кратко обучение обаче решава да се предаде на украинската армия. По-късно се появява на видеозапис, в който твърди, че е бил отвлечен. Миг след това е убит по ужасяващ начин.

Така звучи на кратко историята на руснака Евгений Нужин, излежавал присъда за убийство, който се оказва сред вербуваните да воюват в Украйна от приближения до Владимир Путин руски олигарх Евгений Пригожин.

През уикенда в близкия до "Вагнер" канал в Телеграм GREY ZONE се появи видео, озаглавено "Чукът на отмъщението". В неговото начало е заснет пленен мъж в мазе, който твърди, че е Евгений Нужин, дезертирал от редиците на руските наемници в Украйна. Той казва още, че се е предал на украинските сили на 4 септември, а на 11 ноември е бил отвлечен от Киев.

В този момент в кадър се появява друг мъж, в бойно облекло, който удря със силен замах пленника по главата. След това има и втори удар, когато тялото на мъжа, представил се като Нужин, вече не е в кадър.

"Отлична режисьорска работа"

Екзекуцията е последвана и от коментар на самия Пригожин, разпространен от пресслужбата на фирмата му "Конкорд".

"Нужин предаде своя народ, предаде своите другари, предаде ги съзнателно", е цитиран да казва олигархът, известен с прозвището "Готвача на Путин", който неотдавна официално призна, че е основател на "Вагнер".

Той определя видеото като "отлична режисьорска работа" и изразява предположение, че "този филм се казва "Куче получава смърт на куче".

В разпространеното от фирмата на Пригожин съобщение се съдържа и предупреждение към всички останали руснаци - да не забравят, че "има не само предатели, които хвърлят автоматите си и преминават
към врага", а и такива, които "се крият в офиси" и ползват своите бизнес самолети.

Правозащитници искат обяснение от Киев

Засега видеото с екзекуцията на Нужин не е коментирано нито от руските, нито от украинските власти и смъртта на доскорошния руски наемник във "Вагнер" не е потвърдена официално.

Кадрите обаче провокираха призив от руския правозащитен сайт Gulagu.net към украинския президент Володимир Зеленски - да обясни би могло да е станало отвличането на Нужин, който доброволно се е предал на въоръжените сили на Украйна.

Предполага се, че Нужин е бил върнат на руските сили при размяна на пленници на 11 ноември. Тогава Украйна съобщи за връщането на 45 военнослужещи като в него са били включени и пленени наемници от "Вагнер". Такова предположение изрази пред медии синът на Нужин.

Запазената марка на "Вагнер"

Опозиционното руско онлайн издание "Сота" пояснява , че убийството с чук се е превърнало в предпочитан метод за изпълнение на "смъртна присъда" във "Вагнер" още от времето на участието ѝ в конфликта в Сирия.

Самият Евгений Пригожин през септември беше заснет как набира наемници в руски затвор. На разпространените тогава кадри той казва, че тези, които излежават 20-30-годишни присъди, ще получат амнистия, ако изкарат 6 месеца на фронтовата линия. Но ако станат предатели, ще бъдат екзекутирани на място.

Смъртното наказание в Русия официално е забранено с мораториум. Според различни източници от 10 000 до 20 000 затворници са били вербувани от "Вагнер".

По-късно Пригожин за първи път призна официално за съществуването на "Вагнер" и че е свързан се него.

Какво разказа Евгений Нужин

"Смъртната присъда" на Нужин обаче едва ли е само заради решението му да се предаде на украинските сили. В средата на септември главният редактор на украинското издание Censor.net Юрий Бутусов публикува в Ютюб интервю с човек, представящ се именно като Евгений Нужин.

В него руснакът разказа, че е затворник от Рязанската наказателна колония № 3, който е заминал за Украйна в състава на "Вагнер". Източник на телевизията на Радио Свободна Европа/Радио Свобода Current time, който е излежавал присъдата си заедно с Нужин, потвърди, че записът показва "Женя от тяхната колония".

По време на интервюто си от септември руснакът разказва още, че е бил осъден на 24 години затвор заради убийство при сбиване през 1999 г., а след това към присъдата му са добавени 4 години за опит за бягство.

По думите на Нужин основателят на "Вагнер" Пригожин е долетял с хеликоптер в неговата колония през юли. Тогава всички затворници са били изведени навън и олигархът им е предложил да станат наемници в Украйна.

"Обеща на всички помилване. Заплата от около 100 000 рубли. Ако ни убият, на семейството ще бъдат изплатени около 5 милиона. Каза, че родината е в опасност и т.н.", разказа Нужин.

Една седмица в "тренировъчен лагер"

По думите му общо 92 души от колонията му решили да отидат на фронта. Последвало ново посещение на Пригожин през август, след което затворниците са откарани с хеликоптер в "тренировъчен лагер" в източната украинска област Луганск. Там те са прекарали една седмица, твърди Нужин, след което са станали част от щурмови отряд.

На въпрос как им е била обяснена задачата, той отговаря: "Дори не знам как да обясня, но това, което разбрах, е, че трябва да стреляме по пушечно месо. Ако сбъркаме, ще бъдем занулени. Застрелват ви. Това се нарича нулиране."

Нужин разказва, че някои от затворниците, които си позволявали да спорят, са били извадени от отряда, а един дори е бил застрелян "за нищо". На 2 септември той и още 17 души са отведени в "някакъв частен сектор" и са инструктирани да търсят мъртви и ранени от руската армия. На 4 септември Нужин се предава.

"Отдавна реших да се предам. Когато бях в лагера, гледах телевизия. Имах телефон, гледах Ютюб. А когато започна тази бъркотия, реших, че когато стигна дотам, все пак ще се предам", казва руснакът, добавяйки, че Путин е започнал войната срещу Украйна, а Нужин има близки роднини в страната.

Това е вторият известен случай, в който осъден, вербуван от "Вагнер", е заловен от украинските военни. На 2 септември Юрий Бутусов публикува видеозапис от разпита на друг затворник, за когото се твърди, че е осъден на 9 години затвор в Русия. Той също каза, че обучението му е продължило една седмица.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG