Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Русия трябва да спре тези бомбардировки". Молдова извика руския посланик заради прекъсвания на тока


Посланикът на Русия в Молдова Олег Васнецов
Посланикът на Русия в Молдова Олег Васнецов

Министерството на външните работи на Молдова извика руския посланик в Кишинев в четвъртък, за да поиска от Русия да прекрати бомбардировките по Украйна. Това съобщи молдовската служба на Свободна Европа.

От началото на октомври Кремъл започна масирана атака по гражданската инфраструктура в Украйна. Бомбардировките предизвикаха прекъсвания на тока както вътре в страната, така и в Молдова. Електропреносните системи на двете държави са свързани.

В четвъртък молдовското министерство каза пред руския посланик Олег Веснецов, че войната на Русия в Украйна създава проблеми на всеки гражданин на Молдова, независимо от неговите политически или геополитически предпочитания.

"Русия трябва да спре тези бомбардировки", изрази позиция министерството.

След срещата, в подкрепа на досегашната руска риторика, Васнецов каза, че медиите са пълни с "полуистини" за войната.

Руските удари по Украйна предизвикаха прекъсване на тока в Молдова на 15 ноември. В сряда вследствие на бомбардировките електроснабдяването в почти цялата страна спря отново. Ден по-късно президентът Майа Санду свика заседание на Върховния съвет за сигурност на Молдова, за да се обсъди енергийната сигурност на държавата.

Преди срещата тя каза, че "не можем да се доверим на режим, който ни оставя на тъмно и студено, който умишлено убива хора, поради простото желание да държи други народи в бедност и унижение".

Енергийните доставки не са единствените засегнати от войната. Във вторник „Газпром“ обвини Украйна, че задържа газ, който е предназначен за Молдова. Заради това компанията заплаши, че от 28 ноември може да намали количествата газ за страната, които минават през Украйна.

Вицепремиерът на Молдова Андрей Спину опроверга това твърдение и обвини Русия в изнудване и манипулация.

  • 16x9 Image

    Павела Костова

    Павела Костова е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. Завършила е бакалавърска степен "Журналистика" в Новия български университет. 

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG