Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Газпром" обвини Украйна, че задържа газ за Молдова, и заплаши да намали доставките за Кишинев


Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

Руската компания "Газпром" може да започне да намалява доставките на газ за Молдова през Украйна от 28 ноември. Това съобщи тя във вторник, като обвини Украйна, че задържа количества на газ, които преминават през територията ѝ, но са предназначени за Молдова.

Това стана, след като през октомври компанията намали доставките за страната с една трета до 5,7 млн. куб. м на ден, позовавайки се на просрочени дългове. Също така предупреди, че може да ги прекрати изцяло "по всяко време".

"Обемът на газа, доставян от Газпром в газоизмервателната станция "Суджа" (ГИС) за транзит до Молдова през Украйна, надвишава физическия обем, предаван на границата на Украйна с Молдова", се казва в изявление на Газпром.

Според компанията Молдова е платила за част от доставките на газ през ноември в понеделник, а Украйна е задържала на своя територия 52,52 млн. куб. м газ, предназначени за Кишинев.

Според съобщението, ако дисбалансът при транзита се запази, компанията ще започне да намалява доставките на газ за молдовската станция Суджа от сутринта на 28 ноември, като съкратените количества ще бъдат в съответствие с "дневния недостиг".

Украйна категорично отрече обвиненията. "Това е груба манипулация на фактите, с която да се оправдае решението за по-нататъшно ограничаване на обема на доставките на газ за европейските страни", се казва в изявление на Oператора на газопреносната система на Украйна, цитирано от Ройтерс.

"Газпром" е единствен доставчик на газ за Молдова. От началото на войната в Украйна Кишинев засили опитите за диверсификация. Преди месец молдовският държавен газов доставчик "Енергоком" С.А. подписа договор с "Булгартрансгаз" за достъп и пренос на природен газ през българските газопреносните мрежи.

Русия е един от най-големите износители на газ в света. От началото на непредизвиканата си война в Украйна Кремъл използва енергийната зависимост на редица европейски страни като оръжие, с което да опита да се противопостави на икономическите санкции срещу Русия и подкрепата за Украйна.

В началото на септември "Газпром" съобщи, че прекратява доставките по "Северен поток" за неопределено време. Газопроводът е основен източник на енергия за Германия. През април компанията прекрати едностранно и договора с България.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG