Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не става дума само за Мечо". Протестиращи искат да се прилага законът срещу насилието над животни


Протестиращ държи снимка на кучето Мечо

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата в София с искане за спазване на закона за защита на животните и реални наказания за насилниците. “Въпреки законите, насилието над животни се пренебрегва като деяние”, пишат на страницата си в социалната мрежа Фейсбук от организация за защита на животните Animal Rescue Sofia, която инициира акцията.

Повод за недоволството им е придобилият широк обществен отзвук случай с побой над кучето Мечо. Насилникът Захари Шулев беше арестуван и обвинен за измъчване на животното с особена жестокост. Седмица по-късно се гледа обжалването на мярката му за неотклонение.

"Не става дума само за Мечо. Не става дума само за животните, които този конкретен извършител е измъчвал и убивал. Става дума за това, че въпреки законите, насилието над животни се пренебрегва като деяние. Става дума за това, че опасни за обществото индивиди стрелят, тровят, убиват и измъчват. Правят го спокойно и безнаказано”.

Това се казва в призива на Animal Rescue Sofia, с който свикаха протеста в петък, когато съдът гледа мярката на Шулев.

"Ако вместо Мечо беше детето ти"

Събралите се искат да се спазва законът за защита на животните и съдът да налага ефективни присъди на насилниците.

“Законодателната рамка не се прилага ефективно”, каза протестираща пред БНР. По думите й между насилието над животни и хора крачката е малка. “Психолози го казват”, каза тя.

“Ако вместо Мечо беше детето ти” - пише на един от плакатите.

“Дали е насилие срещу животно или срещу човек, няма разлика. Наказанието трябва да е еднакво. Тези насилници имат една и съща психика и те трябва да бъдат спрени по законов начин”, каза протестираща.

В Наказателния кодекс се предвижда затвор от 2 до 5 години или пробация и глоба от хиляда до 6 хил. лева за хора, проявили жестокост към животни. Наказанието за умъртвяване на животно е затвор до три години или пробация и глоба от 2 до 10 хил. лева.

"До момента присъдите на хора, извършили насилие над животни, се броят на пръстите на двете ми ръце и обикновено те са глоби", каза пред БНР адвокат Мариета Караджова. По думите й при насилие над животни глобата е неадекватно наказание.

Тя е автор на жалба до служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и главния прокурор Иван Гешев, провокирана от случая с кучето Мечо.

“Време е да се отърсим от безсилието и да накараме законите да заработят. Мечо и събратята му не могат да говорят, но ние можем. Елате и вие, за да бъде гласът на Мечо силен. За да бъде гласът на Мечо чут”, пишат още от Animal Rescue Sofia.

Организацията събира и подписи в подкрепа на жалба на адвокат Мариета Караджова.

В нея се иска информация дали в МВР са постъпвали сигнали срещу обвинения в насилие над Мечо Захари Шулев и какво е направено по тях. По информация на съседи на 37-годишния мъж, от дома му се чували често писъци на животни, а в квартала се срещали трупове на измъчвани до смърт животни.

Стрелят, тровят, убиват и измъчват. Правят го спокойно и безнаказано

В жалбата се иска и информация за общо подадените сигнали за насилие над животни през последните пет години. “За колко от тях са проведени активни действия от страна на МВР, както и за колко от тези случаи извършителите са разкрити”, се пита в документа.

В него се настоява операторите на телефон 112 “да престанат да се опитват да отклоняват сигналите за насилие над животни, обяснявайки на гражданите, че това не е работа на МВР”.

Призовава се и прокуратурата “да започне да се отнася към престъпленията, свързани с насилие над животни, с необходимото внимание и сериозност”.

В петък между 17.00 и 20.00 ч. в подлеза на Софийския университет доброволци на Animal Rescue Sofia ще събират подписи под жалбата.

Случаят “Мечо”

Миналата седмица стана публично известен случаят с бездомното куче Мечо, открито изхвърлено на улицата в безпомощно състояние. Ветеринарни лекари казаха, че животното е с множество наранявания, счупени кости и прорезни рани, след като е било измъчвано с часове. Те успяха да спасят живота му.

Кадри от камери показаха как Захари Шулев примамва с храна бездомното куче, което доверчиво тръгва след него. Няколко часа по-късно Шулев се връща с кучето на ръце и го захвърля край пътя в безпомощно състояние.

След намесата на Animal Rescue Sofia и преглед на камерите в района, в социалните мрежи и в медиите се появи информация, че извършителят е известен в софийския квартал „Карпузица“ от години с прояви на насилие над животни.

Съседи на Захари Шулев казват, че за действията му и намираните в района трупове на измъчвани и убити животни, са подавали множество сигнали в районното Шесто управление на столичната полиция. Без резултат.

По думите им от полицаите Шулев е получавал само предупреждение да не вдига шум след подавани от тях сигнали за пищящи от ужас и болка животни в дома му.

Граждани протестираха пред дома на Шулев и пред Шесто районно управление, където е задържан.

След събрани доказателства срещу него, прокуратурата му повдигна обвинение и поиска от Софийския районен съд той да бъде оставен за постоянно в ареста.

Съдът постанови мярка задържане под стража, докато тече следствието, за да не укрие доказателства или въздейства върху свидетели. В петък съдът разглежда обжалваната от Шулев мярка.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG