Връзки за достъпност

Извънредни новини

"С гласа си поддържам терорист". Евродепутати, подкрепили Русия, станаха обект на протестна акция


Плакатът, който беше поставен на вратите на общо 54 кабинета на евродепутати, гласували против резолюцията на ЕП.
Плакатът, който беше поставен на вратите на общо 54 кабинета на евродепутати, гласували против резолюцията на ЕП.

Десетки кабинети на членове на Европейския парламент (ЕП) са станали обект на протестна акция заради вота им в подкрепа на Русия в сряда, съобщи журналистката Беата Пломецка от Полското радио, която публикува снимки в профила си в Туитър.

Преди два дни евродепутатите приеха резолюция, определяща Руската федерация като "държава, спонсор на тероризма" и "държава, която използва терористични средства".

Документът беше подкрепен с 494 гласа "за" срещу 58 "против" и 44 "въздържал се". Сред евродепутатите, противопоставили се на резолюцията, бяха и българските социалисти Иво Христов, Цветелина Пенкова, Сергей Станишев, Петър Витанов и Елена Йончева.

Ден по-късно на вратите на 54 от членовете на ЕП, гласували против резолюцията, се появиха плакати с надпис "С гласа си поддържам терорист" и изображение на руския президент Владимир Путин с кървава следа от ръка върху лицето му.

В резолюцията на ЕП срещу Русия се казваше, че "умишлените нападения и зверства, извършени от руските сили и техните пълномощници, срещу цивилни граждани в Украйна, разрушаването на гражданска инфраструктура и други сериозни нарушения на международното и хуманитарното право, представляват терористични действия и военни престъпления".

През октомври Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) пък прие резолюция, с която обяви режима на Владимир Путин в Русия за "терористичен".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG