Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Аз съм актриса, откакто съм се пръкнала." Кристина Апългейт на 51


Кристина Апългейт на церемонията от откриването на нейната звезда на Алеята на славата в Холивуд, 14 ноември, 2022 г.
Кристина Апългейт на церемонията от откриването на нейната звезда на Алеята на славата в Холивуд, 14 ноември, 2022 г.

Тя печели престижната филмова награда “Еми”, номинирана е седем пъти за нея, носителка е на наградата “Тони”. Миналата седмица получи и звезда на Алеята на славата в Холивуд. Американската актриса Кристина Апългейт, която днес навършва 51 години, е Човек на деня на Свободна Европа.

„Имах наистина интересен живот“, каза Апългейт по време на церемонията. „Животът ми започна като малко момиченце, което чака на опашка, за да види първите „Междузвездни войни“ - на същата тази улица, в същото това кино. Гледайки тези звезди на улицата, си казвах: „Кои са тези хора?“ Какво са направили? Дали правят нещо добро? Или правят нещо нередно? Каквото и да е, искам и аз. Искам да имам моя! А аз бях на едва пет години. Така че този ден означава повече за мен, отколкото можете да си представите."Славата ѝ идва още преди тя да навърши 15 години - в ситкома на телевизия “Фокс” “Женени с деца” (1987 - 1997). В него тя играе ролята на глупавата, но сексуално зашеметяваща дъщеря на семейство Бънди - Кели. Сериалът се излъчва в продължение на 10 години и придобива голяма популярност в САЩ, а скоро - и по света.

Актриса, откакто се е пръкнала

Кристина Апългейт е единствено дете на певицата и актрисата - звезда в телевизионни сериали Нанси Прайди и Робърт Апългейт, директор на звукозаписна компания. Тя е родена в Холивуд, Лос Анджелис, Калифорния и майка й оказва голямо влияние върху интересите й.

„Аз съм актриса, откакто съм се пръкнала“, казва Кристина Апългейт.

Тя дебютира в телевизията още на 3-месечна възраст, в ръцете на майка си, която играе в сериала „Дните на нашия живот“. От този момент нататък бъдещето на Кристина в актьорската професия изглежда е начертано. След участията си в няколко реклами, между които и за търговския гигант Kmart, 7-годишната Кристина постига първите си успехи, които не спират и занапред.

Кристина Апългейт с Кейти Сегал (Пеги Бънди) и Дейвид Фостино (Бъд Бънди) от сериала "Женени с деца" на Алеята на славата в Холивуд, 14 ноември 2022 г.
Кристина Апългейт с Кейти Сегал (Пеги Бънди) и Дейвид Фостино (Бъд Бънди) от сериала "Женени с деца" на Алеята на славата в Холивуд, 14 ноември 2022 г.

Апългейт създава успешна филмова и телевизионна кариера. Участва в главната роля на ситкома на NBC Jesse (1998–2000), което й носи номинация за награда “Златен глобус”. Наградата “Еми” получава за гостуващата си роля в ситкома на NBC Friends (2002–2003). За ролята си в бродуейския спектакъл Sweet Charity (2005) тя е номинирана за наградата “Тони” за най-добра актриса в мюзикъл.

За ролята си в ситкома на ABC Samantha Who (2007–2009) Апългейт получава две номинации за наградите “Еми” и “Златен глобус”. Участва и в ситкома на NBC Up All Night (2011–2012), а участието й е трагикомедийния сериал на Netflix Dead to Me (2019–2022) и донася три номинации за “Еми” и една за “Златен глобус”.

Апългейт също има големи роли в няколко филма, сред които Don't Tell Mom the Babysitter's Dead (1991), The Big Hit (1998), The Sweetest Thing (2002), Grand Theft Parsons (2003), Anchorman: The Legend of Ron Burgundy (2004), Hall Pass (2011), Anchorman 2: The Legend Continues (2013), Vacation (2015), Bad Moms (2016) и Crash Pad (2017).

"Пътищата продължават"

Миналата година Кристина Апългейт каза, че е диагностицирана с множествена склероза. Тежкото заболяване идва, след като тя успя да пребори рак на гърдата след операция през 2008 година.

Първоначално тя не е искала да разказва публично за заболяването си от рак на гърдата, но после решава да се възползва от влиянието, което има, за да предупреди много жени.

„Първоначално не исках да говоря, но трябваше, защото много млади жени получават същата диагноза. И жени под 36 години могат да страдат от рак на гърдата”, казва Апългейт пред списание People. Тя съветва жените да се преглеждат редовно.

В момента актрисата се бори с множествената склероза, като си е взела почивка от светски събития и професионални ангажименти.

“Труден път е. Но както всички знаем, пътищата продължават”, написа Апългейт в Туитър през август 2021 година, когато съобщи за заболяването си.

На 14 ноември тя се появи за първи път публично, откакто съобщи, че страда от множествена склероза. Ходеща трудно и подкрепяща се на бастун, но в прекрасно настроение холивудската звезда присъства на церемонията по собственото си отличие на Алеята на славата.

Апългейт каза, че от малка си е мечтаела за такава звезда.

"Като малко момиченце чаках на опашка, за да видя първите „Междузвездни войни“ - на същата тази улица, в същото това кино. Гледайки тези звезди на улицата, си казвах: „Кои са тези хора? Какво са направили? Дали правят нещо добро или нещо нередно? Каквото и да е, искам и аз. Искам да имам моя! Така че този ден означава повече за мен, отколкото можете да си представите", каза тя.

На Алеята на славата, 14 ноември 2022 г.
На Алеята на славата, 14 ноември 2022 г.
XS
SM
MD
LG