Връзки за достъпност

Извънредни новини

България напредва към еврозоната, но не е ясно дали ще влезе през 2024, смята "Стандард енд пуърс"


Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

България постепенно напредва в усилията си за влизане в еврозоната, но остава неясно дали ще получи членство от 1 януари 2024 г. Това е един от изводите на анализ на Международната рейтингова агенция "Стандард енд пуърс" (Standard & Poor's Global Ratings), за който съобщиха от пресцентъра на Министерството на финансите в събота.

От агенцията потвърдиха дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута.

Според "Стандард енд пуърс" перспективата пред рейтинга на България остава стабилна. От една страна са отбелязани по-слабите очаквания за икономическия растеж на България в краткосрочен план и повишената вътрешна политическа несигурност, а от друга - ниският нетен държавен дълг на страната и ниските разходи за лихви.

Позитивното в анализа

Според агенцията това развитие означава, че публичните финанси на България са по-малко чувствителни към бързо повишаващите се лихвени проценти в световен план. Също така икономиката е останала по-устойчива през 2022 г. от последствията от войната в Украйна, отколкото са били първоначалните очаквания на рейтинговата агенция.

Като положително влияние се оценяват проектите, финансирани със средства от ЕС, които ще осигурят известна подкрепа за икономиката. От агенцията прогнозират реален растеж през 2023 г. от по-малко от 1%, което е значително забавяне спрямо очакванията им от 3 % през 2022 година.

Рисковете

Едно от възможните предизвикателства пред присъединяването на България към ЕС от 2024 г. е високата инфлация в страната, която се очаква да е близо 10% през 2023 г. и да доведе до отлив на търсене от страна на други държави, които са основни търговски партньори на страната в ЕС. Очаква се също така потреблението да отслабне и инфлацията да се отрази и на заплатите.

От агенцията смятат също, че растежът на Брутния вътрешен продукт (БВП) ще отслабне значително през следващите месеци. Друга пречка е нестабилната вътрешнополитическа ситуация и липсата на редовен кабинет.

Ползите от приемането на еврото

Успешното присъединяване на България към еврозоната според агенцията ще елиминира остатъчния валутен риск спрямо еврото в икономиката, ще подобри достъпа на страната до европейските капиталови пазари и ще позволи на местните търговски банки пряк достъп до ресурсите на Европейската централна банка.

"Стандард енд пауърс" би повишила кредитния рейтинг при присъединяването на страната към еврозоната, както и при съществено подобрение на външната позиция на България. От агенцията отбелязват, че биха понижили рейтинга, ако икономическите перспективи на България се влошат значително спрямо сегашните им очаквания.

Въпреки политическата нестабилност, от рейтинговата агенция казват, че властите остават ангажирани с приемането на еврото от 1 януари 2024 г., като рисковете около този срок са свързани главно с изпълнението на съответните критерии.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG