Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Да започнем дискусията в НАТО". Премиерите на Литва, Полша и Белгия посетиха Киев


Володимир Зеленски даде съвместно изявление пред медиите с Ингрида Шимоните, Матеуш Моравецки и Александър Де Кроо.

Премиерите на Литва, Полша и Белгия пристигнаха в Киев в събота без предварително да са съобщили за посещението. По време на срещите си с украинския президент Володимир Зеленски Ингрида Шимоните, Матеуш Моравецки и Александър Де Кроо са изразили готовност да върнат дискусията за присъединяването на Украйна в дневния ред на НАТО.

В съвместно изявление Литва и Полша подчертават "значителната роля на Люблинския триъгълник за консолидирането на международната подкрепа за Украйна в противодействието на въоръжената агресия на Русия".

„Потвърдихме готовността си да активизираме дискусията в Алианса относно поканата на Украйна за преговори за присъединяване към НАТО с оглед на предстоящата среща на върха на НАТО във Вилнюс през 2023 г. Правителствата на Република Литва и Република Полша изразиха надежда за осезаем напредък по този път възможно най-скоро“, се казва още в изявлението.

Страните също потвърдиха готовността си да продължат усилията си за осигуряване на редовна и структурирана подкрепа от бюджета на ЕС за Украйна през 2023 г., както и по-нататъшно участие във възстановяването и реконструкцията на инфраструктурата, пострадала в резултат на руската агресия.

Зеленски съобщи отделно и за разговорите си с премиера на Белгия, в които е обсъдено състоянието на украинската енергийна система и нуждите на страната от подкрепа за възстановяването й.

„Белгия е готова да предостави необходимите генератори на електроенергия и друго оборудване, което сега е жизнено необходимо за нашето общество и Украйна като цяло“, каза Зеленски.

По думите му държавните глави са говорили още за сътрудничеството между Белгия и Украйна в ООН, структурите на Европейския съюз, както и за помощта при разминирането на украински територии.

От началото на войната на Русия в Украйна повечето страни от ЕС подкрепят Украйна със средства, оръжия и обучение на войници.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

"Никой не помни толкова безснежен сезон"
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:01 0:00
XS
SM
MD
LG