Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хиляди протестират срещу строгите ограничения заради COVID-19 в Китай


На кадри от мобилните телефони на протестиращите се вижда, че полицаи с маски се опитват да спрат протестите.
На кадри от мобилните телефони на протестиращите се вижда, че полицаи с маски се опитват да спрат протестите.

Хиляди протестираха срещу строгите ограничения заради COVID-19 в няколко големи града в Китай. В неделя се проведе и масова демонстрация във финансовия център Шанхай, съобщава Ройтерс.

Общественият гняв беше засилен от трагичен случай от по-рано тази седмица, при който загинаха 10 души във висока сграда в Урумчи, столицата на региона Синцзян. Според протестиращите хората не са могли да избягат навреме заради заключени врати. Това е една от мерките, когато някоя сграда е сложена под локдаун заради случаи на коронавирус сред живущите. Градските власти отричат това да е било така.

В Шангхай хората се събраха за бдение със свещи.
В Шангхай хората се събраха за бдение със свещи.

Подобна вълна от гражданско неподчинение не е имало в Китай, откакто Си Цзинпин пое властта преди десетилетие. Пандемията, която започна преди почти 3 години обаче беше много тежка за китайското общество.

В Шанхай, най-многолюдния град в Китай, хора се събраха в събота вечерта за бдение със свещи, което в ранните часове на неделя прерасна в протест.

Докато голяма група полицаи ги наблюдаваше, демонстрантите държаха празни листове хартия - символ на протест срещу цензурата. По-късно те крещяха: "Да се отмени затварянето в Урумчи, да се отмени затварянето в Синцзян, да се отмени затварянето на целия Китай!". Това се вижда на видеоклип, разпространен в социалните медии.

Протести срещу мерките се проведоха и в няколко други големи града в Китай.
Протести срещу мерките се проведоха и в няколко други големи града в Китай.

В друг момент голяма група започна да вика: "Долу Китайската комунистическа партия, долу Си Цзинпин“, пише Асошиейтед прес и припомня, че това е рядък публичен протест срещу китайското ръководство.

Китай се бори с рязкото увеличаване на броя на инфекциите, което доведе до затваряне и други ограничения в градове в цялата страна. Пекин следва така наречената политика на нулева зараза, което означава, че се стреми изцяло да няма нито един болен от COVID-19. По-голямата част от света се опитва да съжителства с коронавируса и затова не прилага тежки ограничения като тези в Китай.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG