Връзки за достъпност

Извънредни новини

Столтенберг очаква НАТО да подсили още противовъздушната отбрана на Украйна


Йенс Столтенберг се срещна с румънския президент Клаус Йоханис в навечерието на срещата на върха на НАТО в Букурещ.
Йенс Столтенберг се срещна с румънския президент Клаус Йоханис в навечерието на срещата на върха на НАТО в Букурещ.

Страните членки на НАТО да увеличат доставките на системи за противовъздушна отбрана (ПВО) за Украйна. Това очаква генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, заяви самият той в навечерието на срещата на външните министри от организацията в Букурещ във вторник и сряда.

По думтие му “едно от посланията” на форума ще бъде “да се засили допълнително” предоставянето ПВО системи, боеприпаси, резервни части и обучение на украинската съпротива. Столтенберг споделя позицията на Киев и Запада, че в момента руският президент Владимир Путин се опитва “да използва зимата като оръжие за война срещу Украйна”.

От седмици Русия извършва масирани ракетни обстрели срещу ключови обекти от украинската енергийна инфраструктура, нарушавайки електрозахранването и водоснабдяването в страната.

Междувременно украинският външен министър призова страните от НАТО незабавно да увеличат производството на оръжия. В интервю за изданието “Политико” Кулеба коментира, че “докато се сражаваме в днешните битки, трябва да помислим как ще се сражаваме в утрешните”.

По думите му увеличаването на производството на оръжия е необходимо и защото някои страни не искат да доставят на Киев оръжията, с които разполагат.

“Трябва да признаем един факт: по света има страни, които разполагат с това, от което се нуждае Украйна, но които нямат намерение да го продават в достатъчни количества по политически причини”, добави Дмитро Кулеба.

Започващата във вторник среща на външните министри на НАТО в румънската столица ще включва три сесии. Две от тях ще се състоят в съюзнически формат с участието на Швеция и Финландия като страни, поканени за членство в организацията. Третото заседание ще включва и министрите на външните работи на Босна и Херцеговина, Грузия и Молдова.

Първият ден от срещата ще завърши с работна вечеря, в която ще вземе участие и министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба, както и първият дипломат на ЕС Жозеп Борел. България ще бъде представена от служебния министър на външните работи Николай Милков.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG