Връзки за достъпност

Извънредни новини

Обществената поръчка за медицинските хеликоптери е прекратена


Украински медицински хеликоптер (илюстративна снимка).
Украински медицински хеликоптер (илюстративна снимка).

Закупуването на 6 медицински хеликоптери от Министерството на здравеопазването се отлага за неопределено време, след като обявената през юли обществена поръчка е била пркератена, съобщи “Медиапул”. По-късно във вторник това беше потвърдено официално и от пресцентъра на министерството.

Прекратяването на конкурса е станало с решение на служебния зам.-министър на здравеопазването Тома Томов. Причината е, че единственият кандидат в конкурса - италианската фирма “Леонардо”, е предложила по-висока оферта от максимално заложената в процедурата.

Цената за шестте летателни машини е била на стойност 123 363 956 лв. без ДДС, докато максимално допустимата от здравното министерство стойност на поръчката беше 102 589 827 лв. без ДДС, пише електронното издание.

Заложеният по времето на редовния кабинет на Кирил Петков план за въздушна спешна помощ предвиждаше до 1 септември 2023 г. България да осигури оборудването за всичките 6 хеликоптера, а до 1 декември същата година да получи и първата машина.

Закупуването на т.нар. въздушни линейки беше включено и в българския План за възстановяване, който беше одобрен от Европейската комисия в началото на април.

България продължава да е единствената страна членка на Европейския съюз, която не разполага с медицински хеликоптери, които да транспортират пострадали и спасителни екипи от и до трудно достъпни местности, както и да правят спешни доставки на кръв, органи или медикаменти. За тази цел страната използва транспортни военни хеликоптери, които обаче не могат да кацат навсякъде.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG