Връзки за достъпност

Извънредни новини

На първо четене. Парламентът удължи бюджета с гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход"


Зам.-председателите на парламента Росен Желязков (ГЕРБ) и Йордан Цонев (ДПС) разговарят със свои колеги във вторник.
Зам.-председателите на парламента Росен Желязков (ГЕРБ) и Йордан Цонев (ДПС) разговарят със свои колеги във вторник.

Действието на закона за бюджета за тази година беше удължено от парламента на първо четене и през 2023 г. Това стана във вторник със 127 гласа “за”, 2 “против” и 90 “въздържал се” след над 5-часово заседание в пленарната зала, на което присъства и служебният премиер Гълъб Донев.

Удължаването на тазгодишния бюджет беше подкрепено от парламентарните групи на ГЕРБ, ДПС, БСП и “Български възход”, а колегите им от “Продължаваме промяната” (ПП), “Възраждане” и “Демократична България” (ДБ) се въздържаха, както и един социалист. Двама депутати от ПП гласуваха “против”.

Едновременно с държавния бюджет беше удължено и действието на бюджетите на общественото осигуряване и здравната каса.

Темата е обект на преговори между партиите от няколко седмици, но те така и не успяха да постигнат консенсус. Тезата на служебният кабинет беше, че той няма право да задава финансовата политика на страната и затова не внесе проект за финансова рамка за следващата година.

ГЕРБ и ДПС застанаха на позицията, че при евентуални скорошни парламентарни избори, гласуването на бюджет за 2023 г. ще бъде доминирано от предизборен популизъм. ПП и ДБ пък настояваха такъв все пак да бъде приет. Според БСП са необходими конкретни промени между първо и второ четене, основно в социалната сфера.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG