Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Предизборен популизъм". БСП и ДПС обсъдиха бюджета, без да стигнат до общо решение 


Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ по време на срещата с БСП за бюджета.
Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ по време на срещата с БСП за бюджета.

Представители на БСП и ДПС се срещнаха в петък в парламента, за да обсъдят темата за бюджета за 2023 г. Левицата настоява служебният кабинет да внесе нова финансова рамка за догодина, но Министерският съвет предложи само законопроект за удължаване на срока на настоящия бюджет, който беше приет на първо четене преди ден от бюджетната комисия в Народното събрание.

ДПС обаче е на мнение, че в ситуация, в която е вероятно скоро да има нови предсрочни избори, е “много опасно да отваряме бюджета”, защото той ще бъде използван за предизборен популизъм. Същата теза защити и парламентарната група на ГЕРБ по време на среща с “Продължаваме промяната” (ПП) във вторник. В сряда и четвъртък последваха и разговори между БСП и ПП, както и между БСП и ГЕРБ.

Целта на левицата е при тези разговори да се търси съгласие за внасяне на конкретни промени между първо и второ четене на законопроекта за удължаване на настоящия бюджет.

“За нас е неприемливо да останат същите параметри, особено в социалната част”, заяви председателката на БСП Корнелия Нинова пред ДПС в петък, добавяйки, че социалистите подлагат своите предложения на дискусия, “но без да се дестабилизира финансовата стабилност и макрорамката на бюджета”.

От левицата предлагат 850 лева минимална работна заплата, обезщетението за майчинство да следва минималната заплата и необлагаем минимум.

“Докато няма яснота за мнозинство в Народното събрание и за редовен кабинет опасността всеки да подхожда с предизборен популизъм към бюджета е много голяма. Затова по-отговорното поведение в тази ситуация е да се положат максимални усилия за преодоляване на политическата криза”, отговори ѝ лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Той все пак отбеляза, че “най-вероятно ще можем заедно да направим определени подобрения, но ДПС със сигурност ще подходи отговорно, защото рискът от предизборен популизъм е много голям”.

Карадайъ декларира, че с колегите му ще разгледат предложенията на БСП като минимална заплата, праг на бедност, обезщетение за майчинство, но отбеляза, че въпросът е в политическата рамка, в която се случват нещата.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев пък добави, че в удължения бюджет има предвидени мерки за около 3 млрд. лева. По думите му това е добра основа за сериозна социална политика на един антикризисен кабинет.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG