Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Няма да си играем на популисти". БСП и ГЕРБ не постигнаха съгласие за бюджета за 2023


Корнелия Нинова, зад нея Георги Свиленски и вдясно Кристиан Вигенин от БСП. Междутях е Десислава Атанасова от ГЕРБ
Корнелия Нинова, зад нея Георги Свиленски и вдясно Кристиан Вигенин от БСП. Междутях е Десислава Атанасова от ГЕРБ

БСП и ГЕРБ не се споразумяха за общо решение за бюджета за 2023 г. Това стана ясно след среща между представители на двете партии в четвъртък. Те се разбраха експертите им да продължат работа по въпроса.

Темата за бюджета вече беше обсъдена и на срещи между "Продължаваме промяната"(ПП) и ГЕРБ, както и между ПП и БСП. ГЕРБ каза, че иска удължаване на тазгодишния бюджет, за да няма предизборни обещания и харчове, а ПП зае обща позиция с БСП и поиска от служебния кабинет да внесе проект за нов бюджет за 2023.

"Няма да си играем на популисти", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в четвъртък. "ГЕРБ смятат, че е добре да продължи законът за бюджета за 2022 г. и да важи и за 2023 г., ние сме на различно мнение, защото това би означавало замразяване на доходите при повишаващи се цени, и бихме искали да внесем допълнение под формата на социални предложения", добави тя.

По думите ѝ това трябва да е съобразено с финансовата стабилност и с макроикономическите показатели.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова каза, че е наясно, че "БСП за България" и "Продължаваме Промяната" държат на изцяло нов бюджет, но от ГЕРБ-СДС залагат на подхода от миналата година, тъй като изработването на нов законопроект е в прерогативите на едно ново правителство.

"Затова и сега считаме, че е по-добре, особено в ситуация, в която нямаме яснота ще бъде ли сформирано редовно правителство, да имаме готовност да обсъждаме удължаване на закона за държавния бюджет", каза тя.

Продължават консултациите за съставяне на кабинет при президента Румен Радев, който досега разговаря с ГЕРБ, "Продължаваме промяната", ДПС и "Възраждане".

Според Конституцията държавният глава трябва да даде първия мандат на първата политическа сила - ГЕРБ, втория на наредилите се след тях ПП, а третия може да избере сам. Досега той винаги го връчваше на БСП, която е била трета в резултата. Този път обаче това е ДПС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG