Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Започна се със сватбарското наддаване". ГЕРБ и "Продължаваме промяната" не се разбраха за бюджета


Десислава Атанасова и Кирил Петков
Десислава Атанасова и Кирил Петков

Представители на ГЕРБ и "Продължаваме промяната" (ПП) се срещнаха за пръв път в парламента във вторник като част от опитите за съставяне на редовен кабинет. Още в началото на разговора двете партии декларираха, че това не са преговори за подкрепа за правителство с първия проучвателен мандат, който предстои президентът да връчи на ГЕРБ.

"Това не е разговор за подкрепа на първия мандат, не искаме да ви даваме грешни очаквания", заяви в началото на срещата съпредседателят на ПП и бивш премиер Кирил Петков, потвърждавайки, че партията му няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ, но участието ѝ в срещата показва волята ѝ да бъде конструктивна опозиция.

Председателката на парламентарната група на ГЕРБ Деислава Атанасова също посочи, че с колегите ѝ не възприемат разговора като подкрепа за правителство с първия мандат.

Тя открои възможните сходства в програмите на двете партии, изброявайки реформата на антикорупционната комисия, увеличаването на средствата за следучилищни занимания, повишаването на доходите и пенсиите. Атанасова предложи след първата среща, "която да се изрази базов консенсус по различни приоритети", да се работи в експертни групи.

ПП настоява за нов бюджет

Основният спор между представителите на ГЕРБ и ПП беше по въпроса дали 48-ото Народно събрание да приеме бюджет за следващата година или просто да удължи действието на този за 2022 г.

"Продължаваме промяната" защитава позицията, че служебният кабинет трябва да внесе в парламента пректобюджет, който да бъде коригиран и приет от депутатите. Според ГЕРБ обаче в ситуация, при която скоро са възможни нови предсрочни избори, това би било грешка, защото темата ще се използва за предизборни обещания.

Кирил Петков каза, че бюджетът за 2022 г. изпълнява идеално ролята си за тази година, но няма как стар бюджет да изпълнява същата роля за следващата година. По думите му икономическите параметри се променят, има инфлация, а и минималната заплата през 2023 г. трябва да се увеличи.

Другият съпредседател на ПП - Асен Василев, пък добави, че последните данни на Националния статистически институт (НСИ) и Международния валутен фонд (МВФ) показват, че догодина Брутният вътрешен продукт (БВП) на България ще е с "30 млрд. повече отколкото в актуализацията", предложена от служебния кабинет. Според него това води до допълнителни приходи от 11 млрд. лв.

Затова Василев призова ГЕРБ да подкрепи декларацията на "Продължаваме промяната", с която настоява служебното правителство за нов проектобюджет.

ГЕРБ се опасява от по-голям заем

"Започна се със сватбарското наддаване и, ако вашата прогноза не се сбъдне, означава, че ще похарчим 5 млрд., повече", реагира Делян Добрев от ГЕРБ, добавяйки, че това би означавало страната да изтегли "заем не 15 млрд., колкото са заложени, а 20 млрд.".

Последва нов опит на Василев да защити позицията си, но от ГЕРБ така и не декларираха своята подкрепа за нов бюджет. Малко след това Десислава Атанасова обяви, че разговорите между двете партии ще продължат на експертно ниво и срещата приключи.

До разговора между представителите на първата и втората партия в парламента се стигна, след като излъчените ит лидера на ГЕРБ Бойко Борисов преговарящи - Соломон Паси и Росен Плевнелиев, се срещнаха само с ГЕРБ и "Български възход", а след това и с ДПС. ПП, "Демократична България" и БСП отказаха да участват в преговорите с тях и настояха, че няма да подкрепят правителство с мандат на ГЕРБ. "Възраждане" изобщо не бяха поканени.

На този фон президентът Румен Радев досега проведе консултации с ГЕРБ, "Продължаваме промяната" и ДПС. Конституцията предвижда, че Радев трябва да даде първия мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ, която спечели изборите с 25.33%. Вторият ще отиде в ПП, която събра 20.2% от гласовете на последния вот. Радев има право да избере на коя партия да даде третия мандат. Досега той винаги го връчваше на БСП, която е била трета в резултата. Този път обаче това е ДПС, която получи 13.76% доверие от избирателите.

Президентът декларира, че няма да бърза с връчването на мандатите, защото парламентът има да свърши много работа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG