Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Мисията не е приключила". Групата на Плевнелиев и Паси се срещна с ДПС


Отдясно наляво: депутатите от ДПС Йордан Цонев и Хамид Хамид и преговарящите Соломон Паси и Росен Плевнелиев
Отдясно наляво: депутатите от ДПС Йордан Цонев и Хамид Хамид и преговарящите Соломон Паси и Росен Плевнелиев

Контактната група на Росен Плевнелиев и Соломон Паси ще внесе проект на декларация в Народно събрание, която отразява постигнатото по време на преговорите с партиите. Това съобщи бившият президент Плевнелиев след края на срещата на преговорния екип с ДПС в понеделник.

Срещата беше последна, след като по-рано от екипа разговаряха с ГЕРБ и "Български възход", а от "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България" отказаха да участват в преговорите. "Възраждане" не получи покана за разговорите.

Какво казаха от ДПС

На срещата в понеделник от ДПС присъстваха депутатите Йордан Цонев и Хамид Хамид. След нейния край Цонев коментира, че партията му е готова да търси "възможности за създаване на идейно хомогенно евроатлантическо мнозинство".

Той обаче изрази разочарование, че от партиите с проевропейска и пронатовска идеология са разделени от "измислени причини", като даде за пример темата за корупцията.

"Ако корупцията е проблем, тя е проблем за целия Европейски съюз. Но корупцията я посочват не политиците, а я посочват съдебните органи", каза Цонев.

Какво казаха от контактната група

Росен Плевнелиев също изрази съжаление, че партиите с евроатлантическо убеждение са разделени и дори противопоставени. В същото време обаче той коментира, че съгласието по важните въпроси всъщност е "дори по-широко от това, което видяхме в хода на преговорите".

По думите му това е станало ясно и от неофицилните разговори, които контактната група е водила с други от партиите. Той обаче отказа да каже с кои конкретни политици и формации са водени неофициални разговори.

"Нашата мисия не е приключила, един етап приключва", каза Плевнелиев.

В тази връзка той посочи, че още във вторник групата ще внесе проект на декларация, която отразява постигнатото по време на преговорите. Тя предвижда депутатите да се обединят в пленарна зала около точки, включващи следните приоритети:

Вътрешнополитически:

  • приемане на пакет от законопроекти по Плана за възстановяване;
  • борба срещу корупцията, включително въвеждане на условие всички, договори, анекси, плащания и тръжни процедури да бъдат публични;
  • реформа в сектор правосъдие;
  • правна реформа и ангажимент за конституционна промяна в срок до една година, "базирана изцяло на институционален, а не субективен подход";
  • присъединяване на България към Шенген и Еврозоната;
  • изпълнение на втората част от покупката на изтребители Ф-16;

Външнополитически:

  • осъждане на ескалиращата военна агресия на Русия и незаконното анексиране на украински територии;
  • принос на България към подкрепата за Украйна, "включително като [страната] се възползва от възможностите, предвидени в закона "заем-наем" на Конгреса на САЩ";
  • искане към Русия да се изтегли незабавно и безусловно от окупираните украински територии;

По думите на Плевнелиев приоритетите в декларацията са съгласувани с лидерите на парламентарните групи, включително и тези, с които са водени само неофициални разговори.

Идеята за преговори между партиите с посредничеството на Плевнелиев и Паси беше дадена от Бойко Борисов на първия брифинг на ГЕРБ след изборите на 2 октомври. Тогава Борисов каза, че преговори ще се водят с всички партии в парламента, включително и "Възраждане". По-късно беше обявено, че няма да се водят разговори с партията на Костадин Костадинов.

Впоследствие "Продължаваме промяната", "Демократична България" и БСП обявиха, че няма да водят преговори с контактната група на Плевнелиев и Паси, както и че няма да подкрепят правителство с мандат на ГЕРБ.

Тогава Плевнелиев коментира отказа на трите партии, като каза, че той се дължи на това, че "те са останали в предизборните си нагласи".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG