Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Продължаваме промяната" и БСП ще поискат от служебния кабинет да внесе нов бюджет


Андрей Гюров, Асен Василев и Кирил Петков участваха в срещата от името на ПП

"Продължаваме промяната" (ПП) и БСП се разбраха за съвместна декларация, с която да призоват служебния кабинет да внесе нов бюджет за догодина, а не закон за удължаване на сегашния, каквото възнамерява.

Това стана на едночасовата среща в парламента, организирана от левицата, на която обсъдиха социалните плащания в бюджета. И двете партии декларираха, че разговорите не са преговори за правителство.

"Дали ще има, или няма кабинет ще видим, но за нас е важно да има бюджет", каза Корнелия Нинова.

Във вторник ПП се срещнаха с ГЕРБ за първи път в след изборите, като също казаха, че няма да преговарят за подкрепа за кабинет с първия мандат. ПП обаче не се разбраха с партията на Бойко Борисов за бюджета, според която внасянето на нов бюджет би било грешка, защото темата ще се използва за предизборни обещания, ако скоро пак се стигне до вот.

В сряда ПП и БСП се обединиха около мнение, че е важно да се увеличат социалните разходи - повишение на минималната работна заплата на 850 или на 860 лв., променя в данъците върху доходите на младите семейства, увеличаване на пенсиите и таван на цените на енергоносителите.

От формацията на Кирил Петков и Асен Василев поискаха социалистите да подкрепят тяхната декларация с призив служебният кабинет да внесе нов бюджет. Корнелия Нинова първоначално настояваше, че от левицата ще искат поправки между първо и второ четене на удължаването.

Нинова каза, законопроектът за удължаване на сегашния бюджет означава замразяване на доходите при растящи цени и нужда от подкрепа на икономиката, срещу което от БСП са против. Затова е нужно съгласие между всички партии за поправки между двете четения.

Затова, макар че и те смятат, че е по-добре да се внесе изцяло нов бюджет, ако правителството не го направи, смятат, че може да се правят предложения по същество - "включително чрез преходни и заключителни разпоредби на този закон да препращаме към промени в закона за бюджета, закона за помощите за деца".

Според Нинова минималната работна заплата трябва да бъде 50% от средната, обезщетението за майчинство да следва минималната заплата и преизчисляване на пенсиите.

"По предварителни изчисления социалните ни предложения са като стойност между 2 и 3 млрд. лева. Смятаме, че могат да се намерят разумни решения чрез промени в макрорамката, която ни предлага служебният кабинет", добави тя.

Румен Гечев и Атанас Свиленски участваха в разговорите заедно с Корнелия Нинова
Румен Гечев и Атанас Свиленски участваха в разговорите заедно с Корнелия Нинова

„Ако се внесе удължителен бюджет, каквито са намеренията на служебния кабинет, ние не можем да правим никакви промени в макрорамката, а такива със сигурност ще се наложат“, каза Асен Василев .

"Може би съществува техника, правно-екзотична, да пренапишем бюджета през неговото удължаване, но това няма да е добре за всеки, който се опитва да го изпълнява", добави той.

Бившият финансов министър уточни, че в текстовете за удължаване на действието на настоящия бюджет "няма нито едно число и каквото и да пипнем, не знаем какви са параметрите на бюджета".

Кирил Петков каза, че от ПП вярват, че колкото по-скоро, толкова по-добре e да се внесе нов бюджет, защото "няма как бюджет от миналата година да свършва работа за следващата година".

Той допълни, че от ПП са съгласни, че минималната работна заплата трябва да бъде повишена на 50% от средната работна заплата и да се продължи политиката за пенсиите, като това трябва да се случи сега и няма смисъл да се чака раздаването на мандатите.

Корнелия Нинова съобщи, че БСП ще се срещне и с други партии, за да обсъдят бюджета.

Междувременно продължават консултациите за съставяне на кабинет при президента Румен Радев, който досега разговаря с ГЕРБ, "Продължаваме промяната" и ДПС. В сряда той ще се срещне с представители на "Възраждане".

Според Конституцията държавният глава трябва да даде първия мандат на първата политическа сила - ГЕРБ, втория на наредилите се след тях ПП, а третия може да избере сам. Досега той винаги го връчваше на БСП, която е била трета в резултата. Този път обаче това е ДПС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG