Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бюджетната комисия одобри предложението за удължаване на бюджета


Финансовият министър Росица Велкова по време на заседанието на бюджетната комисия
Финансовият министър Росица Велкова по време на заседанието на бюджетната комисия

Парламентарната комисия по бюджет и финанси одобри предложението на служебния кабинет за удължаване на държавния бюджет през 2023 г.. Това стана с гласовете на депутатите от ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход".

Темата за бюджета вече беше обсъдена на няколко срещи между "Продължаваме промяната"(ПП), ГЕРБ и БСП. ГЕРБ поиска удължаване на тазгодишния бюджет, за да няма предизборни обещания и харчове, а ПП и БСП и поискаха от служебния кабинет да внесе проект за нов бюджет за 2023.

В четвъртък по време на срещата с ГЕРБ БСП каза, че ако не се предложи нов бюджет, трябва поне да се въведат подобрения в предложението на правителството.

Финансовият министър Росица Велкова каза на заседанието на Комисията, че нов бюджет за 2023 година трябва да се внесе от редовен кабинет и че с предложението на служебното правителство плащанията по всички съществуващи политики са осигурени.

Асен Василев от "Продължаваме промяната" обвини кабинета, че нарушава Закона за публичните финанси, като не внася бюджет на държавата. Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС каза, че за да се подготви бюджет, трябва да има тригодишна бюджетна прогноза.

Любомир Дацов от Фискалния съвет подкрепи предложението на властта за удължаване на действието на бюджета. По думите му бюджетният дефицит тази година едва ли ще е повече от 1,5 на сто през тази година.

По данни на Министерството на финансите към края на октомври дефицитът по Консолидираната фискална програма (разходите на публичната власт за една година) се очаква да е 20 млн. лева.

До края на годината остават два месеца, като предстои президентът Румен Радев да връчи първия мандат на ГЕРБ. До момента не е ясно дали те ще намерят коалиционни партньори и кога ще се сформира правителство, ако не успеят. В този случай може и да не е възможно редовен кабинет да внесе нов бюджет в рамките на календарната година.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG