Връзки за достъпност

Извънредни новини

Неуморният гладиатор на киното. Ридли Скот на 85


Ридли Скот на кинофестивала във Венеция, септември 2021 г.
Ридли Скот на кинофестивала във Венеция, септември 2021 г.

Малко режисьори имат толкова голямо влияние върху киното, колкото него. Визуалният му перфекционизъм и огромен талант му отреждат място в пантеона на най-големите имена в професията, редом до Мартин Скорсезе, Франсис Форд Копола и Стенли Кубрик. Той е Ридли Скот и днес става на 85 години.

Британецът Ридли Скот е един от хората, които пишат правилата и залагат хоризонта на киноизкуството в края на 20 век. Отличията и номинациите, спечелени по време на кариерата му са многобройни, а тяхна логична кулминация става наградата му за цялостно творчество от Британската академия за филмово и телевизионно изкуство (БАФТА) през 2018 г.

Още през 2003 г. режисьорът е посветен в рицарство от кралица Елизабет II за заслуги към британската филмова индустрия. А от 2011 г. разполага със собствена звезда на Холивудската алея на славата.

Ридли Скот е роден на 30 ноември 1937 г. в Саут Шийлдс, графство Дърам. Един от братята на дядо му по онова време притежава верига от киносалони, едно от които – Tyneside Cinema, все още работи в Нюкасъл. А бъдещият велик режисьор прекарва часове наред в гледане на филми.

Интересът на Скот към научната фантастика – жанрът, в който той е най-силен, също се заражда още от детските му години, вдъхновен от книгите на Хърбърт Уелс. Но Стенли Кубрик е този, който му помага да осъзнае, че неговото собствено бъдеще е свързано с киното.

„След като видях този филм, вече знаех какво мога да направя“, казва Скот в едно свое интервю за The Telegrah, визирайки „2001: Една одисея в космоса“ на Кубрик.

Иначе в края на 70-те години на миналия век младият тогава режисьор започва да си проправя пътя в професията с реклами и късометражни филми, а впоследствие участва и в направата на отделни епизоди от различни сериали.

Същинската му филмовата кариера започва през 1977 г. с колебливия успех на историческата драма „Дуелистите”. Критиката, която получава тогава, вместо да го отчае, го амбицира и след премиерата на следващия му филм - „Пришълецът“ от 1979 г., Скот е обявен за едно от най-обещаващите имена в киното.

Само три години по-късно се появява нов знаков филм на Скот – „Блейд рънър“, футуристичният шедьовър, превърнал се в класика на научнофантастичния жанр.

Нататък успехът изглежда предначертан. Следват култовите „Телма и Луиз“, „Гладиатор“, „Ханибал“, „Блек хоук даун“, „Американски гангстер“, „Марсианецът“, „Пришълецът: Завет“ и всички останали филми на Скот, които сами по себе си са учебници по правене на кино.

Напредващата възраст на твореца не съумява да охлади страстта му към киното и желанието му да застава зад камерата. Последните два филма на Ридли Скот излизат през миналата година, когато той е на 84 – „Последният дуел“ и „Домът на Гучи“.

А истинските фенове на „Пришълеца“ все още тайно се надяват да видят нов епизод от фантастичната сага, отново режисирана от нейния гениален създател.

  • 16x9 Image

    Боян Тончев

    Боян Тончев е журналист в Свободна Европа от 2022 година. Завършил е философия в СУ "Св. Климент Охридски". Между 2013 и 2018 година работи като сценарист в "Господари на ефира", след което става главен редактор на сайта на предаването. Бил е и редактор в "Дневник". 

XS
SM
MD
LG