Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕК потвърди препоръката си за замразяване на 7,5 млрд. от еврофондове за Унгария


Унгария е напът да загуби парите след 10-годишно управление на Виктор Орбан
Унгария е напът да загуби парите след 10-годишно управление на Виктор Орбан

Европейската комисия (ЕК) остави в сила предложението си за орязване с 65% парите от еврофондовете за сближаване по три кохезионни програми за Унгария. Става дума за 7,5 млрд. евро.

Предложението трябва да бъде гласувано на 19 декември от Съвета на ЕС, като за да бъде прието е нужно квалифицирано мнозинство.

През 2020 г. ЕС за първи път обвърза европейските фондове с прилагането на върховенството на закона в страните членки. Унгария стана първата страна в 27-членния блок, която трябва да промени законодателството си, за да не загуби милиарди евро финансиране.

През септември тази година ЕК предложи въпросните над 7 млрд. да бъдат спрени. Като причина бяха посочени недостатъците на унгарската система за обществени поръчки.

Сега ЕК мотивира позицията си с това, че макар унгарските власти да са предприели определени стъпки, все още остават съмненията, че евросредства може да бъдат използвани в разрез с европейските правила. А това е заплаха за бюджета на ЕС.

Освен това Будапеща не е успяла да приложи до крайния срок 19 ноември необходимите 27 мерки, договорени според обвързващия механизъм. Сред тях например е въвеждане на съдебен надзор над решенията на прокуратурата.

Еврокомисията обаче реши да подкрепи националния план за възстановяване и устойчивост на Унгария, тъй като в него са включени съществени мерки за независимост на съдебната система и защитата на европейския бюджет. Условието да започнат плащания обаче е да бъдат изпълнени 27-те т.нар. "супер мерки". Предвидената сума е 5,8 млрд. евро.

"Когато стане възможно средствата да бъдат отпуснати, те ще послужат включително за намаляване на зависимостта на Унгария от вноса на горива", каза зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис.

За над 10 години управление Виктор Орбан ограничи правата на мигрантите, ЛГБТИ общността и жените, подчини съдилища, медии, неправителствени организации и академични среди. А през 2018 г. разследване на Ройтерс установи, че той насочва средства за развитие на ЕС към свои роднини и приятели. Според правозащитни организации това е довело до забогатяване на вътрешния му кръг и му е помогнало да задържи властта си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG