Връзки за достъпност

Извънредни новини

ОЛАФ откри злоупотреби по два български проекта. Препоръча ЕК да си върне 11,7 млн. евро


Пречиствателна станция (илюстративна снимка).

Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) откри злоупотреби по два български проекта, финансирани с европейски средства. Материалите са изпратени на българската прокуратура, а на Европейската комисия (ЕК) е препоръчано да си възстанови общо 11,7 млн. евро, става ясно от официално съобщение на ОЛАФ.

В първия случай става въпрос за изграждане на пречиствателна станция за отпадни води, завършена през 2012 г. От европейската служба отбелязват, че тя “всъщност никога не е започнала да работи”.

“Съоръжението е предназначено да почиства и премахва замърсяването от отпадъчните води, а сега, вместо това, представлява риск за общественото здраве и околната среда”, посочват от ОЛАФ с уточнението, че са препоръчали на ЕК възстановяване на 4,8 млн. евро, с които е финансиран проектът.

Другият български случай, по който са засечени злоупотреби, отново е свързан с проект за водоснабдяване и отпадни води. Обект на това разследване са “пет големи договора за строителство и надзор в рамките на проекта”. То е започнало по анонимен сигнал.

ОЛАФ твърди, че са открити доказателства, според които по проекта “са били представени фалшиви документи по време на процедурата по възлагане”. В случая службата е препоръчала на ЕК възстановяване на 6,9 млн. евро.

Европейската служба за борба с измамите с европейски средства обаче не дава повече подробности както за изпълнителите на двата проекта, така и за местата, където те са били реализирани. Предстои българската прокуратура да прецени дали по тези случаи има достатъчно данни за образуване на досъдебни производства.

През юни ОЛАФ посочи в годишния си доклад за 2021 г., че България трябва да възстанови 30 млн.евро в европейския бюджет. Огромната част от тези средства са били част от финансиране за изграждане на къщи за гости.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

"Никой не помни толкова безснежен сезон"
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:01 0:00
XS
SM
MD
LG