Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕС иска България да върне 30 млн. евро, похарчени чрез измами за къщи за гости и реклама на вино


Къщата за гости на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев от ГЕРБ беше разследвана и от българските власти.
Къщата за гости на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев от ГЕРБ беше разследвана и от българските власти.

Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) иска България да върне 30 млн. евро в европейския бюджет, съобщава БНР. Това е написано в доклада на ОЛАФ за миналата година, публикуван в сряда.

В документа се отбелязва, че службата е приключила разследването си по строежа на 377 къщи за гости, съфинансирани от Европейския фонд за развитие на селските региони и препоръчва на генералната дирекция за земеделско и селско развитие към Европейската комисия да бъдат възстановени 23 млн. евро.

От ОЛАФ уточняват, че става дума за измама, при която къщите не са използвани за целите, за които са отпуснати средства от еврофондовете. Такива са подобряване на икономическата устойчивост на тези области, разкриване на работни места и диверсификация на икономическите дейности.

Службата е открила и редица нередности по схема, финансирана от Европейския фонд за гарантиране на земеделието в България, която е трябвало да насърчи производството и рекламата на земеделски продукти като вина, череши и млечни продукти.

Разследването е установило, че изпълнението на всички 11 програми е дадено на един и същ икономически оператор, базиран в Гърция, а процедурата за избор на изпълнителя съществено се е отклонявала от изискванията за конкуренция. Разследването е показало, че средствата по програмите са силно завишени и има големи разлики между цените по фактури от изпълнителите и подизпълнителите на услугите.

Затова ОЛАФ препоръчва във фонда да бъде възстановена сумата от 7 млн. евро. Така сумата, която службата иска България да върне става общо 30 млн. евро.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG