Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ще останем единни". САЩ и Франция ще помагат на Украйна "колкото трябва"


Еманюел Макрон и Джо Байдън след края на срещата им в Белия дом в четвъртък.
Еманюел Макрон и Джо Байдън след края на срещата им в Белия дом в четвъртък.

САЩ и Франция ще продължат да предоставят политическа, икономическа, военна и хуманитарна помощ на Украйна "толкова дълго, колкото трябва". Това декларираха президентите на двете страни Джо Байдън и Еманюел Макрон в съвместно изявление след срещата им в Белия дом в четвъртък вечерта.

Двамата се разбраха да предоставят достатъчно ресурси на украинската съпротива, която воюва с руските сили, започнали непредизвикана инвазия на 24 февруари. В изявлението бяха споменати конкретно доставки на системи за противовъздушна отбрана и оборудване за ремонт на енергийната мрежа, която от седмици е основна цел на руските ракетни обстрели.

Освен това, Байдън и Макрон поеха ангажимент да държат Русия отговорна за "широко документираните жестокости и военни престъпления в Украйна, извършени както от нейните редовни въоръжени сили, така и от нейните проксита, в това число и наемнически структури", предаде Ройтерс.

"Ще останем единни, за да се противопоставим на бруталността на Русия в Украйна", каза американският президент на пресконференция след разговора с френския му колега, цитиран от Франс прес.

Макрон пък увери, че никога няма да изисква от Киев да направи компромис, който да е неприемлив за Украйна, защото това няма да позволи да се изгради един траен мир. Той благодари на САЩ за предоставената помощ на украинската съпротива и добави, че ако тя бъде изоставена сега, това ще изложи на опасност световната стабилност.

По думите на Байдън той е готов да разговаря и с руския държавен глава Владимир Путин, ако той търси начин за прекратяване на войната в Украйна. Веднага след това американският президент уточни, че руският му колега засега не е направил подобен ход.

От изявлението на Байдън и Макрон става ясно още, че двамата ще координират отговора на техните страни на предизвикателствата, идващи от Китай, но ще работят с Пекин по важни глобални въпроси като борбата с климатичните промени.

Двамата декларират още, че няма да позволят Иран да разработи или да придобие ядрено оръжие и приветстват куража на иранските протестиращи срещу режима в Ислямската република. Освен това, Байдън и Макрон осъдиха севернокорейските балистични тестове, извършени тази година.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG