Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Важен напредък". МААЕ се надява на зона за сигурност около АЕЦ "Запорожие" до края на 2022


Рафаел Гроси
Рафаел Гроси

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е постигнала "важен напредък" в усилията си за формиране на зона за сигурност около най-голямата атомна централа в европа – АЕЦ "Запорожие". Това заявява ръководителят на агенцията Рафаел Гроси пред италианския в. "Ла Република".

Централата беше превзета през март от руската армия, но и досега остава свързана с украинската електропреносна мрежа. МААЕ няколко пъти призова Москва да изведе войниците си от територията на АЕЦ, но това не беше изпълнено. През последните месеци Русия и Украйна се обвиняваха взаимно в нападения срещу централата.

"По отношение на безопасността на "Запорожие" има конкретно предложение и е постигнат важен напредък", казва Гроси пред италианското издание. "Моят ангажимент е да постигна решение възможно най-скоро... Нашата цел е да избегнем ядрена авария, а не да предизвикаме военно благоприятна ситуация за единия или другия."

Шефът на МААЕ изразява надежда, че безопасността на атомната централа ще бъде гарантирана "до края на годината".

"Първата е защитата: това означава да приемете, че не стреляте по съоръжението, нито от съоръжението. Второто е признаването, че МААЕ осигурява единственият възможен начин за гарантиране на безопасността на централата", добавя Гроси с уточнението, че Москва и Киев вече са "съгласни по някои фундаментални принципи".

АЕЦ "Запорожие" беше принудена да работи с резервни генератори няколко пъти от началото на руската инвазия на 24 февруари, но се смята, че засега не е допуснато изтичане на радиоактивни емисии.

Тъй като руските удари през последните седмици нанесоха сериозни щети на енергийната инфраструктура на Украйна, Гроси изразява загриженост и за други ядрени централи в страната, които понякога губят външно захранване, създавайки потенциално опасни ситуации.

По думите му "украинските власти отправиха официално искане за постоянно присъствие на МААЕ в тези централи, както в Запорожие – по този начин персоналът на агенцията ще бъде разположен в цяла Украйна и ще гарантира, че атомните електроцентрали не се използват от никого като оръжия за изнудване в конфликта".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG