Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Проучваме смисъла на посланието". Украински посолства в Европа получиха пакети с животински очи


Полиция охранява посолството на САЩ в Мадрид, където беше обезвредено писмо бомба.
Полиция охранява посолството на САЩ в Мадрид, където беше обезвредено писмо бомба.

Няколко украински посолства са получили "кървави пакети", съдържащи животински очи, съобщи Киев в петък. Те бяха предшествани от серия писма бомби, изпратени на различни адреси в Испания, включително до посолството на Украйна в Мадрид.

Пакетите, напоени с течност "с характерен цвят и мирис", са били изпратени до украинските дипломатически представителства в Унгария, Нидерландия, Полша, Хърватия и Италия, до генералните консулства в Неапол и Краков, както и до консулството в Бърно, съобщи говорителят на външното министерство Олег Николенко.

"Опаковките са били напоени с течност с характерен цвят и мирис. Проучваме смисъла на това послание", написа Николенко в свое изявление във Фейсбук.

Министърът на външните работи Дмитро Кулеба е наредил всички засегнати посолства и консулства да бъдат поставени под засилена охрана.

По-рано през деня полицията в Чешката република съобщи, че консулството на Украйна във втория по големина град в страната - Бърно, е получило "подозрително писмо", подобно на бомбите, изпратени до важни обекти в Испания през последните дни. По-късно полицията съобщи, че в пакета е открита "животинска тъкан".

Николенко съобщи още, че неизвестни лица са се обадили в украинското посолство в Казахстан и са казали, че в сградата на мисията има бомба, което се е оказало невярно.

На този фон се разбра за посегателство срещу дома на посланика на Украйна във Ватикана Андрий Юраш. Украинската генция АНСА уточни, че входната врата, стълбището и стените във входа на резиденцията на дипломата са били оцапани с екскременти.

Украинското посолство в САЩ пък е получило писмо, в което остро се критикува украинското правителство.

Кулеба нарече ситуацията "добре планирана кампания на терор и сплашване на украинските посолства и консулства".

"Като не могат да спрат Украйна на дипломатическия фронт, [руснаците] се опитват да ни сплашат. Мога обаче да кажа с увереност, че тези опити са напразни. Ние ще продължим да работим ефективно за победата на Украйна", заяви украинският външен министър.

Ден по-рано беше обезвредено писмо бомба в посолството на САЩ в Мадрид. Това беше шестото подобно устройство, изпратено до значими обекти в Испания през последните няколко дни.

Кампанията започна с писмо бомба, изпратено до министър-председателя Педро Санчес миналата седмица. Подобни устройства бяха изпратени до Министерството на отбраната, база на Военновъздушните сили, производител на оръжие и украинското посолство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG