Връзки за достъпност

Извънредни новини

Путин не е готов да преговаря за мир, ако условието е изтегляне на руските сили от Украйна


Дмитрий Песков.
Дмитрий Песков.

Русия не е готова за преговори със САЩ за мирно разрешаване на военния конфликт в Украйна, ако условието е изтегляне на руските сили от украинска територия.

Това става ясно от думите на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков по повод изявлението на президента на САЩ Джо Байдън, че преговорите са възможни, "само след като Путин изтегли руските войски от Украйна".

На 24 февруари Русия започна непредизвикана пълномащабна военна инвазия в Украйна. На 30 септември Владимир Путин обяви присъединяване към Русия на 4 украински области - Луганска, Донецка, Херсонска и Запорожка. В началото на ноемвриУкрайна си върна контрола над град Херсон.

Част от Луганска и Донецка области, самопровъзгласилите се "Донецка народна република" (ДНР) и "Луганска народна република" (ЛНР), са под контрола на Русия още от 2014 г., когато Москва анексира Крим.

На 21 февруари Русия ги призна за независими републики заедно с конституциите им, което беше използвано, като основание за начало на войната. Присъединяването на всички тези украински територии към състава на Руската федерация се смята за незаконно от ООН.

Според Песков отказът на САЩ да признаят анексираните украински територии за руски създава пречки за намирането на потенциален компромис.

"САЩ продължават да не признават новите територии в състава на Руската федерация и, разбира се, това съществено усложнява намирането на някаква взаимна основа на възможности за взаимен диалог", каза говорителят на Кремъл

Преди ден Байдън разговаря с френския си колега Еманюел Макрон и след срещата каза, че е готов да разговаря с Путин, ако той търси начин за прекратяване на войната, но според него засега руският му колега не е показал подобен стремеж.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG