Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ако има ад, там е". Какво става в Бахмут, който Русия унищожава


Операция на пациент в обстрелвания непрекъснато Бахмут, ноември 2022 г.
Операция на пациент в обстрелвания непрекъснато Бахмут, ноември 2022 г.

Бахмут ще бъде един от символите на войната в Украйна – заедно с Буча, Мариупол и Харков. Русия обстрелва града денонощно, сградите стават руини. В сряда беше разкъсана украинската защитна линия на юг и сега градът е плътно обкръжен. В него са останали около 10 хиляди жители.

„Ще взимаме Артьомовск!“ - пише в Телеграм един от руските пропагандисти. Минават ден-два и негов колега подхваща същата тема: „До края на седмицата Артьомовск е наш!“

Добре, но какво е Артьомовск, след като на картата няма такова място? Днешното име на града е Бахмут – така се е казвал от края на 18-и век до началото на 20-и, когато е бил прекръстен на болшевик с прякор Артьом.

През 2016 старото име е възстановено заради украинския Закон за декомунизацията – документ, на който руският президент Путин се позова точно преди да нападне Украйна: „Декомунизация ли искате? (…) Е, ние сме готови да ви покажем какво значи за Украйна истинска декомунизация“.

Бахмут, тази седмица

Руската армия обстрелва града денонощно. Ето как изглежда това на юг от града.

Атаката продължава 24 часа в денонощието

Взвод от около 30 души тръгва в наземна атака. След като Украйна отбива атаката, загиналите руснаци остават на бойното поле, а оцелелите се изтеглят. Час по-късно атаката се повтаря в същия вид. Това продължава 24 часа в денонощието.

Едновременно с това Русия стреля по града с всички видове артилерия, понякога използва и авиация. Артилерията замлъква единствено в онези периоди, когато се доставят нови муниции. Тя работи през нощта със същата сила, с която и през деня.

Данните бяха изнесени по този начин от най-малко трима души – Юрий Берьоза, който служи в Донецка област като командир на батальон в украинската Национална гвардия, Роберт Бродви, който е командир на група за въздушно разузнаване на Украйна, наблюдаващ Бахмут, и военния експерт Олег Жданов, който ежедневно обобщава събитията на фронта в своя канал в Ютюб.

„Като техния идол маршал Жуков“

„През последните четири дни стана непоносимо“, казва пред телевизия Current Time жителка на града, която в последния момент е взела решение да се евакуира.

Преди войната в Бахмут са живели около 75 000 души. В момента са останали около 10 000, предимно възрастни болни хора с техните семейства. Но има и много деца, казва Бродви.

Единствената цел на обстрела е да превърне Бахмут в развалини
Юрий Берьоза

Юрий Берьоза е изумен от непрекъснатия артилерийски обстрел, защото той показва, как единствената му цел е да превърне Бахмут в развалини. Не спира да се учудва и на лекотата, с която Русия жертва собствените си войници: „Те действат на принципа на техния идол маршал Жуков, [един от командирите на съветската армия по време на Втората световна война] – „да покрием с тела всяко препятствие, да направим мост от тела върху всяка река“.

Олег Жданов твърди, че в района на Бахмут Русия има числено артилерийско превъзходство спрямо Украйна в съотношение 1 към 8 или 1 към 9 (сравнението е за брой машини). Броят на войниците не може да бъде посочен, но според Жданов руските сили със сигурност са повече от украинските.

И последното число: на всеки убит украински войник се падат 8 или 9 убити руски войници, казва той. Жданов уточнява, че боевете за Бахмут се водят предимно от частната армия на Евгений Пригожин, в която има и затворници. „Ако има ад, той е там, в Бахмут“, казва Жданов.

В момента градът е обкръжен в радиус от около 30 километра.

Защо им е Бахмут

Бахмут е украинска територия, която Русия се опитва да превземе още от края на май. Градът се намира в източната Донецка област и е важен за Русия по най-малко три причини, казва Олег Жданов:

  • Политическото задание на Путин е да се превземе цялата Донецка област;
  • Икономическият залог е голям, защото Бахмут отваря пътя към водосборния басейн за цялата област. В момента този басейн е под украински контрол, което означава, че руската армия, разположена в областта, няма достъп до вода. Пускат я само по веднъж на седмица и само за няколко часа. „Всяка войска има нужда от големи количества вода“, казва Жданов. Според него големи части на руската армия в района ще трябва да се изтеглят, ако безводието продължи.
  • Победа в Бахмут би означала и промяна в баланса на силите в Русия, защото Евгений Пригожин, виждан от много анализатори като претендент за президентския пост в Москва, не крие какво иска да постигне – да докаже, че неговата армия е по-успешна от законната войска на Кремъл.

Другият поглед

Според американския Институт за изследване на войната Бахмут не представлява чак толкова съществено стратегическо значение и руската армия повтаря там старите си грешкиопитва се да превземе територия с цената на много човешки жертви от своите собствени редици и с разрушаване на инфраструктурата точно на онази територия, която иска да превземе.

Институтът напомня, че от края на май досега руската армия се е придвижила само с няколко километра, а е унищожила непропорционално много хора, техника и инфраструктура.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG