Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Къде е оръжието?" Въпросът в случая с ранения бежанец на границата. Мария Черешева пред Свободна Европа


Мария Черешева
Мария Черешева

Международно журналистическо разследване осветлява случай с прострелян на българо-турската граница бежанец. МВР и прокуратурата потвърждават инцидента, но отричат изстрелът да е произвеждан от български граничари. А пострадалият твърди точно това. Журналистката Мария Черешева разказва тази история.

Свидетелствата за нехуманни практики спрямо бежанците - тормоз, бой, неправомерно връщане - не само на българската, но и на други граници в Европа, са толкова много, че не могат да бъдат игнорирани. Това каза в Студио България на Свободна Европа журналистката Мария Черешева.

Тя участва от българска страна в международното журналистическо разследване, което осветли случая с простреляния на 3 октомври 19-годишен сириец Абдуллах на българо-турската граница. Той започва да се разплита благодарение на видео, снимано с телефон и предоставено на разследващите журналисти.

Инцидентът се случва по светло. На кадрите се вижда се бунт и недоволство на хора, намиращи се от турската страна. Те хвърлят предмети, камъни, по посока на българската територия. Чува се изстрел и един от бежанците пада ранен.

От МВР и прокуратурата отричат стрелбата да идва от българска страна. И Абдуллах, и други очевидци твърдят обратното. Мария Черешева казва, че видеото е предоставено за експертен анализ и заключението е, че изстрелът идва от българска територия.

В обратната версия, поддържана от властите, един голям въпрос остава без отговор. Задава го и адвокат Стоян Мадин: "При положение, че на място е имало и турски власти, и български власти, посред бял ден, и всичко се вижда – големият въпрос е къде е оръжието?"

В журналистическото разследване са включени и други кадри, предоставени от мигранти, свидетелстващи за насилие на българо-турската граница. Потокът от бежанци е голям - покрай войната в Украйна темата се пренебрегва, но положението в Сирия и Афганистан не се е подобрявало, казва Черешева.

"Маршрутът Турция – България – Сърбия е ключов, след като Гърция с много сериозна сила и отново доста нехуманни практики намали човешкия поток през своя територия. Така че в момента горещата точка е България", допълва тя.

"Ще продължим да показваме как се управлява миграционният процес, как се отблъскват хора незаконно", казва журналистката. Впечатлението ѝ от работата по разследването до момента е, че европейските институции и държави са склонни да си затварят очите за неприемливи практики по границите на Европа, "само и само в техните страни да не идват тези хора".

Можете да слушате Студио България и в Spotify.

Ето пълния текст на интервюто:

-В началото да кажем кои са другите колеги, които участваха в разследвано.

-В разследването участваха доста големи европейски медии, сред които са Шпигел (Германия), Скай нюз, Таймс (Великобритания) и организацията Лайтхаус рипортс (Lighthouse reports), в която работят различни разследващи журналисти и си колаборират, за да могат да работят по теми, които са с международно значение. Също така Монд (Франция).

-Видяхме преди малко кадри от това, което сте открили като случващо се на границата. В случая говорим за стрелба. Кое остана неразказаното и това, което не видяхме в репортажа?

Получаваме много сигнали за насилие по границата. За хора, които са връщани неправомерно, бити, събличани. И тръгнахме по тези следи.
Мария Черешева

-Много са неразказаните истории от българската граница. Нормално, тя е обвита в мъгла, докато от време на време не чуем за някой трагичен инцидент. В повечето случаи, за съжаление, напоследък те са свързани с гранични полицаи. Знаем добре – един загуби живота си, други в катастрофи във вътрешността на страната. Получаваме обаче от месеци много сигнали за насилие по границата. За хора, които са връщани неправомерно, бити, събличани. И тръгнахме по тези следи. Интервюирайки много хора, които са били на територията на България, не им е предоставена възможност да подадат молба за закрила и са били върнати в Турция.

Тръгвайки по тези следи се натъкнахме на видео, в което се вижда напрежение на границата. Група сирийци, както те се идентифицират, освен това говорят на арабски език, така че са сирийци според нас, викат и се бунтуват срещу нещо, след което следва изстрел и едно от момчетата пада ранено.

Успяхме да намерим въпросния човек и да го интервюираме. Тогава той все още беше в Турция, но вече се е върнал в Сирия. Преживял е няколко операции. Той твърди, че е бил прострелян от българската гранична полиция.

-Тук има един много тънък момент, свързан с това, че ние имаме нарушител на границата и съответно се очаква българските власти да предприемат някакви действия. Част от тях предполагам включват и използване на оръжие в определени случаи. Докъде е ясен този казус?

-Тръгвайки по следите на този казус открихме, че повечето ситуации не са черно-бели, за съжаление. Много би било лесно да имаме черно-бели ситуации, но и този път нямаме. Има напрежение – тези момчета викат, хвърлят предмети, включително камъни, по българска територия. Въпросният Абдуллах, когото ние интервюирахме – той е на 19 години от град Идлиб, твърди, че те са се разбунтували, защото българската полиция е тормозила момичета от групата, претърсвайки ги, което е много деликатно за тяхната религия. Те са били разстроени и са реагирали. Това са неговите думи. В следващо видео, което открихме, наистина можем да видим, че има подобен тип бунт, хвърляне на предмети.

От "Гранична полиция" потвърдиха за инцидента. Ние изпратихме и видеото на Министерството на вътрешните работи (МВР) да го видят. Те от своя страна ни изпратиха кадри, които показват, че кабинката на МВР, която се намира на оградата на границата, е била потрошена. Една от колите е била потрошена и се твърди от една снимка на полицай с рана на главата, че той е бил ударен. Но те отричат, че стрелбата е дошла от българска страна. [Казват, че] изобщо не знаят за стрелба. Но от видеата, с които ние разполагаме, е доста ясно, че стрелбата идва оттам.

Освен това изпратихме видео и звуковия материал на независим експерт, който направи forensic [криминалистичен] анализ, който потвърди, че куршумът идва оттам. После пък намерихме още един очевидец на случая, който не се намира в момента заедно с въпросното момче, който потвърди същите думи – че момичета са били тормозени и че дошлото подкрепление е произвело изстрела по това момче. Така че това са фактите, които имаме до момента.

МВР е образувало проверка заедно с турските власти и не е установило доказателства за този изстрел. Но може би все пак излизането наяве на тези материали ще провокира малко по-задълбочена работа.

-Каква е ролята на българските гранични полицаи? Какво правят те на границата? Защото още след инцидента в Бургас, при който загинаха двама полицаи, служебният министър на вътрешните работи каза, че и полицаи участват в тези схеми. Какво успя да видиш ти?

-Специално за българските гранични полицаи не мога да кажа. В разговорите си с чужди граждани от другите страни, те казват, че работят с каналджии, че в тези схеми са замесени и български полицаи. Но аз не мога да говоря категорично, тъй като нямаме доказателства за това нещо. По-скоро, включително и от турска страна, видях едни много големи групи от хора, които преминават под носа на турските власти.

-Може ли да разкажеш как се случва това нещо. Какви са наблюденията ти?

-Точно където се случва инцидентът всъщност е една от точките, където има много силен поток от другата страна. В тази част на Турция навсякъде има армейски поделения, но изобщо не се виждат патрули. От българска страна не е така. Дори ти ако тръгнеш с автомобила си по границата толкова навътре, със сигурност ще те спрат, ще те питат какво правиш там, ще те проверят поне няколко пъти. От турска страна това не се случва.

-Тоест има някаква пасивност от страна на турските гранични власти?

-Това е моето впечатление. Въпреки че двете страни твърдят, че си сътрудничат перфектно. Просто наистина има много сериозен поток поради редица фактори, които ние пренебрегваме заради войната в Украйна. Но положението в Сирия и Афганистан не се е подобрявало. Освен това в Турция има огромен брой хора, които стоят вече твърде много години, нямат кой знае какви възможности и търсят своите начини да напуснат.

-Правозащитните организации сигнализират за това, че по отношение на хората, които преминават нелегално границата, се упражнява насилие. Ти стигна ли до такива доказателства?

-Да, включително във видеото имаме не само частта със стрелбата, която се надяваме, че ще има допълнително изясняване, но самият младеж е бил закаран от турските власти, те са викнали линейка, от болницата имаме медицинско и всичко останало. Просто големият въпрос е откъде идва куршумът? И наистина, както и адвокат Стоян Мадин, който коментираше за нас, пита – при положение, че имало и турски власти, и български власти, посред бял ден, и всичко се вижда – големият въпрос е къде е оръжието?

Твърде много са свидетелствата, че това се случва, за да го игнорираме по този начин.
Мария Черешева

Във видеото сме включили и кадри, които ни бяха предоставени от [мигрантската] общност, в които ясно се вижда, пак от другата страна на оградата, как една задържана група бива налагана на земята с палки, пръчки... Много е лесно и да интервюираш хората, тези хора са ужасно много. Аз не знам защо никой в България не го прави това нещо. Те говорят открито, показват снимки. В това видео се виждат [доказателствата] твърде ясно. Твърде много са свидетелствата, че това се случва, за да го игнорираме по този начин.

-В това разследване е включен сериозен международен екип. С какви впечатления подходиха чуждите колеги по отношение на това, което се случва в България?

-Това наистина са професионалисти, които са свикнали да работят по подобен тип казуси. Всъщност този консорциум от журналисти преди това е разкрил кадри за това как европейската брегова охрана отказва да помогне на потъващ кораб в морето между Либия и Италия. След това на няколко пъти е доказано брутално насилие на територията на Гърция. Едно от тези разследвания довежда до много сериозен одитен доклад и оставка на бившия директор на Фронтекс, европейската гранична служба.

Така че за никого това не е изненада и това не е насочено по никакъв конкретен начин към България. Между другото в материалите, които публикуват колегите, има данни и за Хърватия, и за Унгария, всичко това може да се прочете. Това не е таргетирана атака към нашата страна, просто следим какво се случва по европейските граници и този тип практики са повсеместни.

-Изчисти ли се механизмът на схемата, по която действа каналджийството? В смисъл, тя е ясна, въпросът е за това, което ти успяваш да докажеш в твоето разследване.

-Фокусът на този материал не е каналджийството, фокусът е как се охраняват европейските граници. Много се надявам да имам възможността да работя по-активно по темата за каналджийството. Разбира се, тя е сравнително ясна, включително и българските власти изнасят данни, които мога да потвърдя. Има хъбове най-вече в Истанбул, откъдето хората биват извозвани, преминават [границата], парите биват блокирани, докато те успеят да докажат, че са стигнали до мястото, където трябва да стигнат, след което продължават.

Маршрутът Турция – България – Сърбия е ключов. Горещата точка е България.
Мария Черешева

Аз от години се занимавам с темата миграция и съм проследявала подобен тип каналджийски схеми. В момента се очертава, че [маршрутът] Турция – България – Сърбия е ключов, след като Гърция с много сериозна сила и отново доста нехуманни практики намали човешкия поток [през своя територия]. Така че в момента горещата точка е България.

-Това разследване ще има продължение, сега видяхме само първата част. На сайта на Свободна Европа също има твой материал, предстои да излезе още един. Може ли малко информация в аванс за това, което предстои да видим?

-Тъй като това продължение ще излезе във всички други медии, имаме практика да не разкриваме много данни, но ще продължим да показваме как се управлява миграционният процес, как се отблъскват хора незаконно. Това е против международните спогодби, които България е подписала – които държавите сами са си определили и не спазват. Аз имам сериозното предположение, че това се случва със знанието и бива толерирано от Европейския съюз, защото интересът е такъв, че ние трябва да пазим тази граница. Според мен европейските институции и държави са абсолютно склонни да си затварят очите за неприемливи от закона неща, само и само в техните страни да не идват тези хора. Има голямо лицемерие, ако трябва да сме честни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG