Връзки за достъпност

Извънредни новини

Двама души са арестувани в Турция. Какво знаем за убийството на български граничен полицай


Борислав Сарафов
Борислав Сарафов

Двама души са задържани за убийството на български полицай на българо-турската граница. Това каза пред бТВ заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов, който се позова на турските власти.

Служителят на “Гранична полиция” беше убит при стрелба в понеделник вечерта. Българските власти определиха случая като безпрецедентен и съобщиха, че ще предприемат “безкомпромисни мерки” за борба с незаконната миграция.

Това не е първият инцидент с гранични полицаи. Случаят идва на фона на данни за значително увеличение на мигрантския натиск към България.

Стрелбата

Стрелбата се е случила в понеделник около 20:35 часа в района на село Голям Дервент близо до Елхово. Убит е служителят на “Гранична полиция” сержант Петър Бъчваров, съобщи главният секретар на Министерството на вътрешните работи (МВР) Петър Тодоров.

Главният секретар на МВР Петър Тодоров
Главният секретар на МВР Петър Тодоров

Полицаят е бил прострелян докато е охранявал границата на България с Турция. Той е изпълнявал съвместен наряд на границата, в който е участвал и военнослужещ.

Главният секретар на МВР Петър Тодоров каза, че инцидентът се е случил, след като двамата служители са забелязали пробив на граничната ограда. Полицаят е насочил фенер към пробива и от другата страна на оградата е последвал изстрел. Военнослужещият е успял да се прикрие, но полицаят е бил прострелян и е починал на място.

Според българските власти извършителят е бил на турска територия.

Групата, която е произвела изстрелите, се е оттеглила към вътрешността на Турция. Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев каза, че става дума за група от мигранти и трафиканти.

Разследването

Двама души вече са арестувани в Турция по случая, съобщи заместник-главният прокурор Борислав Сарафов. По думите му те са извършител и помагач. По първоначална информация те не са турски граждани.

Българските власти ще искат задържаните да бъдат екстрадирани и съдени в България, каза заместник-главният прокурор.

По-рано във вторник посланичката на Турция в България Айлин Секизкьок беше поканена на среща в Министерството на външните работи във вторник. По време на разговора българският заместник-министър на външните работи Костадин Коджабашев предложи създаването на съвместна комисия с Турция, която да изясни обстоятелствата около инцидента.

Айлин Секизкьок потвърди готовността на властите в Турция да си сътрудничат с българските институции и съобщи, че те вече работят за разкриване на извършителите, съобщи външното министерство след срещата.

Говорителката на главния прокурор Сийка Милева съобщи пред БТА, че държавното обвинение подготвя молба за правна помощ до Турция за разследването. Тя каза още, че от българска страна разследването се води под ръководството на окръжната прокуратура в Ямбол и че вече се провеждат разпити на свидетели.

По думите на директора на националното следствие Борислав Сарафов български следователи може да присъстват по време на следствените действия в Турция, ако Анкара се съгласи.

Отговорът

Българските власти съобщиха, че ще бъдат “безкомпромисни” в отговора си. Вътрешният министър Иван Демерджиев каза, че патрулиращите по границата ще бъдат въоръжени с дългоцевни оръжия и ще “стрелят при всяко съмнение за безопасността им”.

Иван Демерджиев
Иван Демерджиев

“Ще отговорим с необходимата сила на тази агресия. Ще бъдем безкомпромисни към всеки, който създава опасност за живота и здравето на служителите ни по границата”, каза Демерджиев.

Министърът на отбраната Димитър Стоянов каза, че оръжие на границата ще бъде използвано съгласно досегашните инструкции.

Димитър Стоянов в Елхово
Димитър Стоянов в Елхово

“Имаме точни и ясни инструкции кога и в какъв случай може да се ползва оръжие. Силата трябва да бъде съизмерима, не може насреща да имате майка с деца и невъоръжени хора и да употребите оръжие”, каза Стоянов.

По думите му такъв инцидент на границата не е имало след 1989 г.

Двамата министри казаха още, че състоянието на оградата на границата между България и Турция не е добро и тя не предпазва достатъчно българската територия от навлизане на мигранти.

Реакциите

Убийството на полицай на границата предизвика реакции от политиците.

Президентът Румен Радев призова за съвместно разследване на случая на българските и турските власти.

“Да поискаме пълно разследване, дори съвместно, но този случай категорично трябва да бъде установен. Да са ясни причините, да е ясен виновникът, да има възмездие и съответно да предприемем необходимите мерки”, каза Радев.

БСП предложи промени в Наказателния кодекс в отговор на случая.

Проектът предвижда затвор от 5 до 10 години, глоба от 10 хил. до 50 хил. лева и отнемане на цялото имущество за трафикантите. За длъжностни лица, които подпомагат каналджийството, БСП иска затвор от 10 до 20 години. За тези, които подпомагат пребиваването на нелегални мигранти в страната, проектът предвижда лишаване от свобода от 3 до 7 години, глоба от 5 хил. до 15 хил. лева и отнемане на имуществото.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира случая на прескоференция в партийната централа и поиска оставката на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев.

Депутатите в парламента също коментираха инцидента. Депутатът от “Продължаваме промяната” и бивш вътрешен министър Бойко Рашков каза, че граничният контрол от турска страна трябва да бъде засилен. Атанас Атанасов от “Демократична България” каза, че проблемите по границата се дължат на некачествената гранична ограда.

Табелата на село Голям Дервент
Табелата на село Голям Дервент

Инцидентът идва на фона на съобщенията на МВР за засилен миграционен натиск на българската граница. По думите на кмета на Голям Дервент, цитирани от БНР, в района на селото също има засилен мигрантски поток.

Това не е първият инцидент, довел до смъртта на служител на “Гранична полиция” през последните месеци. През август тази година двама полицаи загинаха при катастрофа в Бургас, докато преследваха автобус с нелегални имигранти.

По данни на МВР от началото на годината до края на септември са задържани общо 12 740 нелегални мигранти. Увеличението в сравнение с миналата година е повече от два пъти.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG