Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Да потопят Украйна в мрак." Херсон е без ток след нови руски удари


Мъж стои на терасата на апартамента си в Херсон, пострадал от руски ракетен обстрел
Мъж стои на терасата на апартамента си в Херсон, пострадал от руски ракетен обстрел

Руската армия поднови обстрела срещу украинския град Херсон и прекъсна електричеството в града, съобщиха украинските власти. Украйна си върна контрола над града на 11 ноември, след като той беше окупиран осем месеца от руските сили.

“Руските нашественици обстрелваха Херсон и повредиха електропреносните мрежи”, съобщи в Телеграм областният управител Ярослав Янушевич. Той добави, че специалисти вече работят на терен за възстановяване на тока.

Откакто украинската армия освободи Херсон, градът е подложен на постоянни руски обстрели. Силите на Москва бяха изтласкани на левия бряг на река Днепър и обстрелват града от там.

Новата стратегия на руската армия е да унищожи енергийната система на Украйна. Руските ракетни удари водят до прекъсвания на тока и парното за милиони украинци на фона на понижаващите се температури в началото на зимата.

Руският президент Владимир Путин каза в петък, че е “неизбежно” Москва да преприеме нови атаки срещу енергийната система на Украйна.

Директорът на украинската енергийна компания DTEK Максим Тимченко съобщи, че всичките ѝ шест електроцентрали са били атакувани, някои - по няколко пъти. Сега те са възстановени и работят.

“Няма шанс руснаците да потопят Украйна в мрак”, каза Тимчено в петък по време на Форум за сигурност в Киев.

Той добави, че в Украйна има дефицит на трансформатори и подстанции, и призова за помощ международната общност.

Кметът на Киев Виталий Кличко каза, че миналата седмица Киев е бил изправен пред почти повсеместно спиране на тока.

“Нямаше топлоснабдяване и водоснабдяване. Около 4000 служители на комуналните компании работиха ден и нощ, за да ги възстановят”, каза Кличко на Форума за сигурност.

Министърът на отбраната Олексий Резников предупреди, че предстоящите месеци ще бъдат трудни.

Как едно кафене в Киев работи въпреки липсата на ток
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:46 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG