Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕС и Г-7 налагат таван на цената на руския петрол. Това ще пречи на Русия да финансира войната, смятат САЩ


Нефтена рафинерия в Константиново, близо до Москва
Нефтена рафинерия в Константиново, близо до Москва

Таванът на цената на руския петрол ще доведе до намаляване на възможностите на Русия да финансира войната срещу Украйна. Това каза министърката на финансите на САЩ Джанет Йелън в изявление по повод договорената в петък граница на цената на руския петрол от 60 долара за барел.

Страните от Европейския съюз (ЕС) постигнаха в петък споразумение да наложат таван цената на руския петрол. Това се случи след месеци преговори. Полша настояваше границата да е дори по-ниска от 60 долара за барел.

Целта беше таванът да бъде поставен до 5 декември, когато влиза в сила ембаргото на ЕС върху руския петрол. То беше наложено като санкция заради военната агресия на Русия срещу Украйна. Ембаргото предвижда забрана за вноса на руски петрол и петролни продукти по море. Единствената държава, която получи изключение и може да получава руски суров петрол е България. На Хърватия е разрешено да внася един конкретен петролен продукт.

Държавите от Г-7 - Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ, както и Австралия, също приеха таван за цената на руския петрол от 60 долара за барел.

Целта на мярката е да се ограничат приходите на Русия, с които тя може да финансира войната срещу Украйна. Едновременно с това идеята е да се предотврати недостиг на суровината и скок в цените на световните пазари.

Таванът “ще ни помогне да постигнем целта си да ограничим основния източник на финансиране на [руския президент Владимир] Путин за неговата незаконна война в Украйна”, каза Джанет Йелън в изявление.

Украйна приветства решението за налагане на таван на цената на руския петрол, но призова той да е още по-нисък - 30 долара за барел.

“Ще постигнем целта си - руската икономика ще бъде унищожена и [Русия] ще носи отговорност за всичките си престъпления”, написа в Телеграм Андрий Йермак, началник на кабинета на украинския президент.

“Но е нужно да се понижи [тавана] на 30 долара, за да се унищожи икономиката на врага още по-бързо”, добави той.

Суровият и рафинираният петрол са най-значимите продукти в износа на Русия, а Европа е сред най-значимите пазари за руския петрол. Износът на нефт и нефтопродукти е най-големият източник на външнотърговски приходи в руската икономика.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG