Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кой е кандидатът за премиер Николай Габровски


Николай Габровски.

Проф. Николай Габровски, който взе мандата за съставяне на правителство от името на ГЕРБ-СДС, е именит неврохирург, известен предимно с постиженията си в медицината.

За сферата на политиката е ново лице.

Роден е през 1971 г. в София и е трето поколение лекар във фамилията. Баща му - проф. Стефан Габровски, също е сред най-известните неврохирурзи, а дядо му е един от основателите на военната хирургия в България - д-р Ганчо Савов.

Преди година проф. Габровски стана най-младият член-кореспондент на Българската академия на науките (БАН) в направлението „Медицински науки".

Към момента е заместник изпълнителен директор на университетската болница за активно лечение и спешна медицина "Пирогов". Отговаря за медицинската дейност и е началник на Клиниката по неврохирургия, какъвто е бил и баща му в миналото. Работи в болницата от 1997 г.

През последните години проф. Габровски е преминал множество допълнителни международни квалификационни курсове и специализации в областта на невроонкологията, съдовата и гръбначната неврохирургия. Той въвежда в България иновативни техники в областта на мини инвазивната гръбначна хирургия, според биографията му на сайта на спешната болница.

През 2018 г. Габровски бе избран за заместник-председател на Българския лекарски съюз. Тогава влиза и в ръководството на „Пирогов". През септември 2021 г., когато директорът на болницата проф. Асен Балтов беше уволнен дисциплинарно от служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров, Габровски също обяви, че подава оставка. Мотивът бе несъгласие с взетите решения и отправените обвинения. Но според сайта на "Пирогов" още заема поста.

Асен Балтов след това беше депутат от ГЕРБ и кандидат за депутат на последните парламентарни избори, но не получи мандат.

Проф. Николай Габровски има син и дъщеря. В статия, публикувана от специализирания сайт clinica.bg преди година, професорът споделя притеснението си, че медийните му изяви могат да отключат негативни отзиви, които да повлияят на семейството.

След като получи от президента Румен Радев първия проучвателен мандат за съставяне на правителство, проф. Габровски каза, че номинацията му - като консенсусна личност, професионалист, еднакво отдалечен от всички партии, ще даде възможност за диалог и нов тон в политиката. По думите му чисто политическото говорене не води до нищо, предаде БТА.

"Страхувам се обаче, че България е на кръстопът на твърде много кризи - икономическа, социална, енергийна, мигрантски натиск, и една от водещите причини за това е политическата криза - това трябва да спре по някакъв начин", отговори кандидат-премиерът на въпрос защо е приел номинацията.

"През последните години съм получавал много покани за две неща - да работя в чужбина и да вляза в политиката - винаги досега съм отказвал", беше краткият му отговор на въпрос от кого е получил покана да бъде кандидатът на ГЕРБ-СДС за министър-председател.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG