Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Заедно спасяваме животи". 5'Nizza, които правят концерти, за да помагат на своята Украйна


Андрей Запорожец и Сергей Бабкин бяха силно аплодирани от своите фенове на българска сцена.
Андрей Запорожец и Сергей Бабкин бяха силно аплодирани от своите фенове на българска сцена.

Те са само двама, само два гласа и китара, но са най-легендарната украинска група. Култовото дуо 5'Nizza ("Пятница") е в България за първи път, и то за два концерта. От 20 години те свирят по цял свят, но тази музиката, която правят, е с кауза. Защото в родината им има война.

"Аз съм войник.

Недоносено дете на войната.

Аз съм войник.

Мамо, заличи раните ми.

Аз съм войник.

На забравена от Бога страна.

Аз съм герой.

Кажете ми от кой роман…"

Още през вече далечната 2003 година двама млади украинци изпяха тези думи. Без нито те, нито някой друг да предполага колко безпощадно актуални ще са почти 20 г. по-късно - когато в Украйна руски ракети убиват хора. Изпяха ги на руски език, на какъвто говорят семействата им, на какъвто разговарят със своите приятели руснаци.

Още в началото на войната, която Русия започна на 24 февруари, китаристът в дуета – Сергей Бабкин, публикува нов вариант на култовата песен „Солдат“ ("Войник"). В променения текст той възпя украинската съпротива.

На 4 декември Бабкин и вокалът Андрей Запорожец пристигнаха в София, като част от турнето им, което минава през Берлин, Лимасол, Тел Авив, Тбилиси и Прага. Те изсвириха оригинала на „Солдат“ и още много от най-известните си парчета пред българска публика.

На 5 декември е вторият им концерт. Той всъщност трябваше да е единствен, но след като билетите бяха почти веднага изкупени, организаторите обявиха още една дата. За радост на всички почитатели на 5'Nizza, които не бяха успели да се сдобият с такива.

Въпреки че самолетът на музикантите закъсня и се наложи публиката дълго да чака в студената вечер пред клуб "Терминал 1", това не помрачи удоволствието им.

Накрая на концерта под мотото Help for Ukraine (Помощ за Украйна) Бабкин се обърна към софиянци:

"Казвам на публиката на всеки концерт, че не крия нищо, напълно съм откровен - моята цел е много хора да се съберат и да си купят билети. За да може заедно да спасим нечий живот. Заедно спасяваме животи!", обърна се той към софиянци и им посочи кутия, в която всеки може да добави още за доброволческата организация "Културен шок" в родния му Харков.

"Моята мечта е Украйна да бъде свободна!", каза още музикантът.

След началото на руската инвазия Бабкин започна активно да изнася благотворителни концерти в Европа и Америка. Само от април до септември те са 36 - в Германия, Литва, Латвия, Естония, Чехия, Полша, Швейцария, САЩ, Канада. Както в рамките на проекта „Добър вечер, ние сме от Украйна!“, така и солови.

На 8 април той пусна сингъла „Продължаваме сами напред“. Печалбата от стрийминг и YouTube беше прехвърлена на Харковската детска болница. През лятото Бабкин, заедно с други украински изпълнители, участва в записа на композицията „Ние сме Украйна“, която беше пусната, за да повдигне духа на украинците.

По тъжна ирония на съдбата на 25 февруари той трябваше да представи своя нов солов албум, в който пее на украински, руски и английски. Но не го прави, защото светът чуваше само звука от руските бомби. Тогава той припомни на президента Владимир Путин една своя самостоятелна песен, писана пак преди години: „Колкото и да живееш, пак ще умреш. Не е ли ясно, няма вечно да управляваш!”.

Във видео в Youtube китаристът разказа, че със семейството си се намира в село, в което е прекарал детството си. Каза, че не моли за своето спасение, а призова на руски приятелите си от Русия да разубеждават заблудените:

„Обадете им се, кажете им: нека се свържат с приятелите си, а те – с приятелите си и те – с приятелите си. Моля, съобщете им, че това не е истина, всичко, което ви говорят. Каква „спецоперация”, момчета, ако танкове минават в центъра на Киев и премазват коли с хора? Какво учение е това? Тези деца, тези мъже, които бяха изпратени тук, кажете им, моля, нека свалят оръжието и да си отидат вкъщи”.

Тогава и Запорожец, който е от рускоговорящите украинци и е споделял, че мисли на руски, когато пише текстовете на песните си, записа видео в Instagram. В него, докато от другата стая се чува гласът на малкото му дете, той каза:

„Трудно е да се повярва, че Русия ни нападна толкова жестоко и страшно. Има какво да направите, хора. Не мълчете! По възможност, запазете спокойствие и взимайте правилни решения”.

Месеци по-късно онези хора не са свалили оръжието и не са се върнали вкъщи и все още има такива, които мълчат. Но Сергей и Андрей продължават да издигат своя глас срещу войната с музиката си.

5'Nizza

Сергей Бабкин и Андрей Запорожец, известен още като Sunsay, се запознават през 1994 г., когато учат заедно в 10-ти клас в Лицея по изкуства в Харков – старата столица на Украйна, която сега по време на войната е един от най-засегнатите градове. През 2000 г. започват да пишат първите си песни и основават дуета си, който кръщават с руската дума за "петък" - "Пятница". Музиката им съчетава различни стилове - реге, фънк, хип-хоп, и за мнозина те са най-добрата украинска банда.

Първата сериозна изява на сцена на 5'Nizza е през 2002 г. на фестивала КаZантип, където са забелязани от вокала на група "W.K.?" Едуард Шумейко. Той им организира няколко концерта в Москва и така бързо печелят популярност.

През 2003 г. записват първия си албум срещу едва 30 долара, но нямат продуцент и не могат да го издадат, затова го разпространяван пиратски. Имат огромен успех. По-късно успяват да издадат официално албума "Пятница" със същите парчета и няколко бонус.

Имат още два албума - O5 от 2005 г., и КУ от 2017 г. Но силата им е в концертите им - органични и естествени, те завладяват публиката. Изпълнявайки още от любимите на феновете песни - "Весна", "Стрела", „Ямайка“, „Зима“, "печелят награди за „Пробив на годината“ и „Най-добра нова група“. А парчето „Але” става част от втория сезон на сериала „Слуга на народа”, който прокара пътя на президента Володимир Зеленски към политиката.

През 2007 г. те се разделят. Бабкин започва солова кариера, снима се във филми в киното, играе в театъра, а Запорожец основава групата SunSay, с която беше в София преди няколко години. През 2015 г. двамата пак се събират, макар да продължават и солови проекти. Каквото и да се случва обаче, те никога не са спирали да бъдат приятели. И това личи, когато се прегръщат на сцената.

С музиката от деца

Сергей Бабкин е роден на 7 ноември 1978 г. От 6-годишна възраст посещава бални танци, училище по изящни изкуства и фигурно пързаляне. Започва да свири на китара на 12 години. Силно повлиян е от групите "Браво" и "Чиж & Co", а след това и от Владимир Висоцки.

В същото време той харесва театъра. В гимназията участва активно в училищни аматьорски представления и посещава драматичен клуб.

Завършва Харковски лицей по изкуствата и Музикална школа, с клас по флейта. Свири обаче отлично и на акустична, и на електрическа китара, освен че пее и владее страхотно техниката бийтбокс.

Бабкин е завършил и театралния факултет на Харковския държавен университет по изкуствата, факултет "Актьор на театъра на драмата и киното.

През 2016 г. влиза като треньор в звездното шоу „Гласът на страната“. А по-късно участва заедно със съпругата си Снежана в шоуто "Dancing with the Stars".

Със Снежана, която е арменка по произход и също актриса, се запознават в харковския Театър 19. Женени са от 2009 г. и имат три деца – дъщеря Веселина и двама сина - Артур и Елисей. Бабкин има и още едно момче – Иля, от първия си брак. Той често е казвал, че семейството му е най-важното и организира така турнетата си, че да отсъства възможно най-малко. Съседите му дори дълго време мислели, че е безработен, тъй като редовно го виждаха, когато се разхождаше с децата си.

Андрей Запорожец е роден на 5 септември 1979 г. в Харков. От дете пее в оперния театър и тренира таекуондо. Имаше избор – музиката и спорта. Решението му е очевидно. Така постъпва в Лицея по изкуствата. По-късно обаче завършва и Харковския медицински институт и висшето му образование е за педиатър.

Жени се за Нина Марченко – продуцент на групата SunSay, от която има дъщеря Соня.

Андрей е вегетарианец още от училище, харесва езотериката, увлича се от дзен будизма. Има татуировка със слънце на рамото. А един от най-големите му музикални идоли е Боб Марли, на когото заедно със Сергей се обясняват в любов с песните си.

XS
SM
MD
LG