Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Необикновена демонстрация на лидерство и сила на духа". Зеленски е човек на годината на Файненшъл таймс


Президентът на Украйна Володимир Зеленски
Президентът на Украйна Володимир Зеленски

Президентът на Украйна Володимир Зеленски беше обявен за човек на годината на финансовото издание Файненшъл таймс.

Според редакционният екип на медията държавният глава се е превърнал в „въплъщението на куража и устойчивостта на украинския народ“.

Зеленски беше избран за президент по време на изборите през 2019 г. От началото на войната той придоби световна слава. За срещи с него в Киев отидоха много от лидерите на Западните държави, а той отправя видео обръщения на почти всеки значим глобален форум от февруари насам.

„Въпреки че до началото на инвазията през февруари много украинци го считаха за майтап и аматьор, който се бореше с предизвикателствата на поста си, 44-годишният Зеленски спечели място в историята с необикновената демонстрация на лидерство и сила на духа“, пишат от изданието.

От началото на мандата си Зеленски обяви, че поддържа прозападната ориентация на Украйна и подкрепя присъединяването на страната към ЕС и НАТО. По време на предизборната му кампания той беше обвиняван във връзки с Русия заради бизнес отношения на филмовата му компания.

В края на 2021 г. военното разузнаване на страната съобщи за готвен преврат срещу президента от един от най-големите олигарси в страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG