Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тежки сражения в Източна Украйна. Няколко региона остават без ток


Украински военни стрелят от 122-милиметрова самоходна артилерийска установка 2С1 "Гвоздик" по струпване на военна техника и пехота на Русия в Донецка област, 2 декември 2022 г.
Украински военни стрелят от 122-милиметрова самоходна артилерийска установка 2С1 "Гвоздик" по струпване на военна техника и пехота на Русия в Донецка област, 2 декември 2022 г.

Украинските сили са отблъснали нови руски атаки в района на Бахмут и Авдеевка в Източна Украйна, а сраженията продължават. Това съобщи Генералният щаб на украинските въоръжение сили рано сутринта във вторник.

По-рано в понеделник Русия нанесе десетки удари по цели на украинска територия, които поразиха помпени странции и електрически подстанции и оставиха няколко града без ток и вода.

Във вторник Генералният щаб на Украйна съобщи, че руските войски продължават настъплението си в районите на Бахмут и Авдеевка в Донецка област. Оттам добавиха още, че руските танкови и артилерийски атаки са засегнали около 20 населени места, включително Соледар, Верхнокамянске, Андриевка и Яковливка.

Украинските власти предупредиха още, че критичната енергийна инфраструктура на страната продължава да е застрашена от по-нататъшни руски удари и отново ще има аварийни прекъсвания на тока в няколко региона.

По думите на областния управител на Киев половината от селищата около украинската столица ще останат без електричество през следващите дни. Атаките от понеделник, които потопиха части от Украйна в мрак, бяха последните от седмици на удари, насочени срещу украинска енергийна инфраструктура.

По информация на властите Киев изглежда е избегнал сериозни щети. Но Киевска област, която не включва столицата и която имаше население от около 1,8 милиона души преди войната, е била тежко засегната. Володимир Кудрицки, шефът на оператора на електропреносната мрежа Ukrenergo, каза, че Москва умишлено е предприела атаките, когато температурата е паднала под нулата.

"Ден или два са необходими за възстановяване на нормалното производство в системата", каза Кудрицки пред украинската телевизия.

Други региони също претърпяха щети, като всички водни помпени станции и резервни линии в района на Одеса сотанаха без електричество и водоснабдяването беше прекъснато.

В град Краматорск в Донецк, който остава под контрола на Украйна, 370 жилищни блока са без отопление поради прекъсване на електричеството, каза кметът на града.

Във вечерното си видеобръщение късно в понеделник украинският президент Володимир Зеленски описа действията на Русия като терористични с цел да дестабилизира живота на всички. Той съобщи още, че в съседна Молдова също има прекъсвания на електрозахранването.

"Тези действия още веднъж доказват, че способността на Русия да извършва такива масирани терористични атаки е заплаха не само за Украйна, но и за целия ни регион", каза Зеленски.

По думите му четирима души са загинали вследствие на руските ракетни атаки през деня. Говорителят на украинските военновъздушни сили Юрий Игнат съобщи, че Русия е изстреляла ракетите от района на Волгодонск, Каспийско море и Черно море.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG