Връзки за достъпност

Извънредни новини

Военните действия в Украйна се забавят. Целта на Русия е да обгради Бахмут


Украйнски войник в района на Бахмут
Украйнски войник в района на Бахмут

Военните действия в Украйна вървят със забавено темпо и това ще продължи през зимата. Това каза директорката на Националното разузнаване на САЩ Аврил Хейнс на годишния Национален форум за отбрана “Рейгън” в Калифорния.

Според американското разузнаване най-тежките боеве в момента се водят в Донецка област край Бахмут. В същото време Министерството на отбраната на Великобритания съобщи, че вероятната цел на Русия е да обгради града.

През следващите месеци войната в Украйна ще продължи със забавено темпо, каза директорката на американското разузнаване Аврил Хейнс.

Изказването ѝ идва на фона на множеството руски ракетни удари срещу енергийната инфраструктура на Украйна. Те водят до прекъсвания на тока и парното за милиони цивилни украинци на фона на понижаващите се температури в началото на зимата.

По думите на Хейнс и двете страни ще се опитат да се подготвят за евентуална нова офанзива през пролетта.

“Но споделяме значителен скептицизъм дали руснаците всъщност са готови за това”, добави тя.

Хейнс смята, че руският президент Владимир Путин няма ясна представа за това пред какви препятствия е изправена армията му в Украйна. А сред тях са недостиг на боеприпаси, проблеми със снабдяването и логистиката, нисък боен дух.

Хейнс каза още, че не вижда доказателства за намалена воля за съпротива от страна на украинските сили.

Американското разузнаване не вижда индикации, че нивото на руското несъгласие с войната в Украйна може да доведе до промяна в режима на Владимир Путин.

Най-тежките боеве в Украйна в момента се водят край град Бахмут в Донецка област. Бахмут е украинска територия, която Русия се опитва да превземе още от края на май. През последните седмици руската армия обстрелва града денонощно.

Според британското разузнаване най-вероятната цел на Русия е да обгради Бахмут и руските сили се опитват да напреднат към града от север и юг.

Лондон смята, че евентуалното превземане на Бахмут ще има ограничен оперативен ефект, но може да позволи на Русия да заплаши градовете Краматорск и Славянск.

“Има реална възможност превземането на Бахмут да се е превърнало преди всичко в символична политическа цел за Русия”, написа в Туитър британското министерство на отбраната.

Войната в Украйна продължава вече повече от 9 месеца. От лятото русия предимно губи териториите, които беше окупирала в първите месеци. В четвъртък обаче украинският Генерален щаб съобщи за подновени руски атаки в района на Бахмут.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG