Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парламентът одобри еднакви компенсации за бизнесите заради скъпия ток


Депутатът от БСП Драгомир Стойнев (в средата) разговаря с Асен Василев от ПП.

Компенсациите заради високите цени на тока ще бъдат еднакви за всички небитови потребители и ще се плащат за цена над 200 лв. на мегаватчас до размера на средната за месеца. Това реши парламентът във вторник.

Решението представлява редакция на предишния текст, приет от депутатите в началото на ноември. Тогава те приеха небитовите потребители да бъдат компенсирани различно според това дали са приложили мерки за енергийна ефективност или ползват възобновяеми енергийни източници за нуждите си.

С решението на парламента от вторник това разграничаване отпада. Всички фирми ще получават помощи в еднакъв размер - разликата между базовата цена от 200 лв. на мегаватчас и средната за месеца.

Предложението за промяната беше направено от Драгомир Стойнев от БСП и беше прието със 164 гласа "за", 1 "против" и 4 "въздържал се". С него отпадна текст на Владислав Панев от "Демократична България" относно условията за получаване на компенсации. Аргументът на Стойнев беше, че те са "кумулативни" и "непостижими".

По-рано пред ноември депутатите решиха с разликата между 200 лв. на мегаватчас и борсовата цена на електроенергията да бъдат подпомагани онези предприятия, които спестяват енергия или произвеждат такава. Бизнесите, които нямат такива енергоефективни мерки, пък се предвиждаше да получават по-малко пари – разликата между 250 лв. на мегаватчас и цената на свободния пазар.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG