Връзки за достъпност

Извънредни новини

Външната комисия на Сената на САЩ прие действията на Русия в Украйна за геноцид


Президентът на Украйна Володимир Зеленски и сенатор Джим Риш на среща в Украйна, Киев, 26 юни 2022 г.
Президентът на Украйна Володимир Зеленски и сенатор Джим Риш на среща в Украйна, Киев, 26 юни 2022 г.

Комисията по външни отношения на Сената на САЩ прие резолюция, която признава действията на Русия в Украйна за геноцид на украинския народ. Това съобщава комисията на сайта си.

От началото на войната на 24 февруари на 15 хил. души са в неизвестност, съобщи Международната комисия за изчезнали лица в края на ноември. Програмният директор на организацията Матю Холидей каза, че не е ясно колко от тези хора са били интернирани, колко са отведени в Русия, колко са живи и колко са починали и погребани в импровизирани гробове.

Автори на документа са демократите Бен Кардин, който ръководи Американската хелзинкска комисия, и Ричард Блументал, както и републиканските сенатори Джим Риш и Линдзи Греъм.

Резолюцията осъжда Русия „за извършване на актове на геноцид срещу народа на Украйна“. Тя призовава САЩ и съюзниците да продължат да подкрепят правителството на Украйна и също така приканва президента на САЩ Джо Байдън да наложи санкции по „Закона Магнитски“ срещу хората, замесени в геноцида.

"С действията си Путин показа изключително ясно, че целта му е да сложи край на съществуването на украинския народ. Лично съм виждал доказателства за неговата бруталност в Ирпен и [други райони] на Киевска област", каза Риш.

В края на ноември Европейската комисия подкрепи създаването на извънреден трибунал за престъплението агресия, както и нуждата Русия да изплати репарации на страната, която руши.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG