Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Русия трябва да плати" с трибунал и репарации. Как Брюксел ще използва замразените руски активи


Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Снимката е архивна.
Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Снимката е архивна.

Европейската комисия подкрепи две основни идеи за търсенето на отговорност от Русия за инвазията в Украйна. Първата е за създаването на извънреден трибунал за престъплението агресия, а втората е за нуждата Русия да изплати репарации на страната, която руши.

Новината съобщи председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен в Брюксел. "Русия трябва да плати за своите ужасяващи престъпления", каза тя преди да уточни как си представя реализирането на двете идеи.

За репарациите

По данни на ЕК до този момент Русия е нанесла на Украйна щети за около 600 милиарда евро. Фон дер Лайен уточни, че компенсацията, която Киев трябва да получи, се дължи не само от руската държава, но и от руските олигарси: "Русия и нейните олигарси трябва да компенсират Украйна за щетите и покрият разходите за възстановяване на страната", каза тя.

Новината идва на фона на многобройни разследвания за това, че руски олигарси подкрепят войната, често я финансират, а понякога участват пряко във военните действия.

"Имаме начин да накараме Русия да плати", каза в сряда Урсула фон дер Лайен. Тя добави, че Европа е блокирала 300 милиарда евро на Руската централна банка, а отделно от това е замразила 19 милиарда евро от парите на олигарсите.

Веднага след началото на руската военна агресия на 24 февруари страните от НАТО и ЕС, както и други държави наложиха санкции на физически и юридически лица от Русия, които смятат за причастни към войната или към пропагандата, с която тя се аргументира. Санкциите продължават да се налагат, обхващайки повече хора.

Кремъл определя ограниченията като кражба и бандитизъм.

В скоро време ЕК и партньорите й ще създадат структура, която да управлява тези фондове, да ги инвестира и да ги предостави на Украйна, каза в сряда фон дер Лайен. Тя добави, че създаването на такава структура ще стане с международно споразумение.

Щетите, нанесени на Украйна за 9 месеца война все още не могат да бъдат оценени прецизно, затова и числата, които се споменават, са много различни и никога не са аргументирани публично. Според президента Володимир Зеленски щетите са от около един трилион долара. Руски предприемач в изгнание, който се е посветил на подобно изчисляване, смята, че става дума за 3 трилиона долара.

За трибунала

ЕК подкрепя създаването на извънредно международно съдилище, което да разглежда престъплението агресия, стана ясно от изявлението на Урсула фон дер Лайен.

Идеята за такъв трибунал беше лансирана още през март 2022 от украинския външен министър Дмитро Кулеба. Впоследствие тя беше приета от Парламентарната асамблея на Съвета ана Европа (ПАСЕ), Европейския парламент, Парламентарната асамблея на НАТО и Оорганизацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Ако такъв трибунал се създаде, той би разглеждал единствено престъплението агресия, което по различни причини не може да бъде разглеждано от нито едно съществуващо в момента съдилище.

Всичко останало - геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството - могат да бъдат разследвани от действащия Международен наказателен съд, чиято централа е в Хага, Нидерландия.

Войната в Украйна идва 30 години след югославските войни и геноцида в Руанда, които доведоха до създаването на извънредни международни съдебни органи. Тези дела позволиха на цяло поколение юристи да натрупа практически опит в разследването на най-тежките престъпления, но това не се отнасяше за престъплението агресия. Точно то не е било разследвано в последните 70 години.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG