Връзки за достъпност

Извънредни новини

От "момичето на Бонд" до носителка на "Оскар". Ким Бейсингър на 69 години


Актрисата Ким Бейсингър
Актрисата Ким Бейсингър

Ким Бейсингър е една от знаковите актриси на 80-те години на миналия век. От малки, поддържащи роли и "момичето на Бонд", тя стига до наградите "Оскар" и "Златен Глобус" за играта си.

В училище ѝ се подиграват за външния вид. Животът ѝ обаче се преобръща така, че става модел, а впоследствие - и холивудска актриса. Днес тя е носител на "Оскар", а името ѝ може да се види на Холивудската алея на славата. Тя е Ким Бейсингър и днес става на 69 години.

Ким Бейсингър е родена на 8 декември 1953 г. в Атина, щата Джорджия, САЩ. Майка ѝ е модел и актриса, а баща ѝ се занимава с музика. Като дете тя няма търпение да напусне малкото градче, в което живее. Отбелязва си всеки отминал ден в календара.

"Майка ми веднъж ми каза: "Ти зачеркваш целия си живот, цялото си съществуване. Защо? И аз и казах: "Защото нямам търпение да изляза от този затвор". Това споделя Бейсингър в интервю през 1991 г. за вечерното токшоу "Найтлайф".

Ким казва, че е била много срамежлива в училище и се е притеснявала от начина, по който изглежда. Тя самата се описва като изключително висока. Съучениците са ѝ се подигравали за това.

„Стърчах над всички останали“, казва Бейсингър.

Един ден баща ѝ я кара да се запише за конкурс по красота. Въпреки първоначалното нежелание, тя отива и го печели.

"Това е най-голямото постижение в целия ми живот", казва Бейсингър през 1991 г., защото печели конкурса и "оцелява".

Тя скоро е забелязана от агенция за модели и подписва договор с Ford Models. В продължение на 5 години работи като модел, най-вече в реклами за шампоани, пише Британика.

Бейсингър обаче иска да бъде актриса и се мести в Калифорния, за да преследва мечтата си. През 1976 г. и 1977 г. получава малки роли в телевизионни предавания, като най-известното от тях е "Ангелите на Чарли". През 1977 г. е избрана да участва в късия полицейски сериал "Куче и котка".

През 1983г., тъй като има чувство, че кариерата ѝ не потръгва, тя се снима за еротичното списание "Плейбой". Става известна обаче като "момичето на Бонд" от филма "Никога не казвай никога" с Шон Конъри, който излиза същата година, както и с еротичната си роля в "Девет седмици и половина", където си партнира с Мики Рурк.

„Винаги съм живяла на ръба. Винаги съм била леко противоречива личност, защото вярвам в това, в което вярвам, и разчитам на инстинктите си“, казва Бейсингър за себе си пред "Найтлайф".

Актрисата Ким Бейсингър държи Оскар за най-добро изпълнение на актриса в поддържаща роля за работата си във филма "Поверително от Ел Ей"
Актрисата Ким Бейсингър държи Оскар за най-добро изпълнение на актриса в поддържаща роля за работата си във филма "Поверително от Ел Ей"

За ролята си на проститутка във филма "Поверително от Ел Ей" Бейсингър получава "Оскар" и "Златен Глобус" за най-добра поддържаща женска роля.

По-късно играе в биографичната драма "Мечтах за Африка", както и в "Осмата миля", където влиза в ролята на проблематичната майка на рапъра Еминем. През 2016 г. се снима в американската екшън комедия "Любезните пичове".

В интервю за американското токшоу Red Table Talk през април 2022 г. Бейсингър дава интервю за първи път от 14 години насам. В него разказва за психическите си проблеми - тревожността си и агорафобията.

Актрисата споделя, че докато е растяла, е виждала как майка ѝ се бори с тревожността и винаги се е страхувала да не ѝ се случи нещо.

Това я кара да започне да си измисля извинения, за да не посещава училище и да остава вкъщи. След като преподавателите в училището започнали да се съмняват, че нещо "не е наред", я карат да се яви на тестове, които показват, че има тревожност.

Актрисата Ким Бейсингър с бившия си мъж - актьорът Алек Болдуин
Актрисата Ким Бейсингър с бившия си мъж - актьорът Алек Болдуин

С напредването на възрастта Бейсингър развива агорафобия - вид тревожно разстройство, при което човек избягва места или ситуации, които могат да го накарат да изпадне в паника и да се почувства в капан.

Бейсингър разказва, че не е излизала от дома си, не е можела да ходи на вечеря, дори не е канела хора в дома си. С помощта на дъщеря си Айрланд Болдуин обаче тя се справя с тревожното разстройство и "излиза от черупката си".

Извън киното Ким Бейсингър участва в кампании за защита на правата на животните. През 1994 г. се снима гола във фотосесия за организацията "Хора за етично отношение към животните", чието основното послание е "Красотата не означава да носиш нечие чуждо палто".

  • 16x9 Image

    Павела Костова

    Павела Костова е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. Завършила е бакалавърска степен "Журналистика" в Новия български университет. 

XS
SM
MD
LG