Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия освободи баскетболистката Бритни Грайнър в замяна на "търговеца на смърт" Виктор Бут


Оръжейният търговец Виктор Бут излежа по-малко от половината си присъда, за да бъде освободена младата баскетболна звезда Бритни Грайнър
Оръжейният търговец Виктор Бут излежа по-малко от половината си присъда, за да бъде освободена младата баскетболна звезда Бритни Грайнър

Русия и САЩ размениха осъдената американска баскетболна звезда Бритни Грайнър и известния търговец на оръжие Виктор Бут, който от 12 г. е в американски затвор.

Двукратната златна олимпийска медалистка с националния отбор на Съединените щати беше арестувана на летището в Москва през февруари за притежание на масло от канабис в електронна цигара.

Миналия месец Грайнър беше изпратена в наказателна колония с присъда от 9 години лишаване от свобода.

Размяната с Бут, която става в условията на силно геополитическо напрежение заради войната в Украйна, е осъществена на летището в столицата на Обединените арабски емирства Абу Даби, потвърди руското външно министерство.

Това е станало с личното одобрение на президента Джо Байдън през последните дни, съобщиха източници на Си Би Ес.

В четвъртък американският държавен глава съобщи в Туитър, че е разговарял с Грайнър, че тя е в безопасност и се прибира у дома. И публикува своя снимка от Овалния кабинет заедно с вицепрезидентката Камала Харис и съпругата на баскетболистката - Черил.

Администрацията на Байдън предложи размяна на затворници още през юли миналата година. Вашингтон настояваше и за освобождаването на бившия морски пехотинец Пол Уилан, но той остава в руски затвор по обвинение в шпионаж, тъй като неговата размяна не е договорена.

В замяна на свободата на Грайнър президентът е подписвал заповедта за освобождаването на Виктор Бут, с която отменя 25-годишната му присъда.

Той е наричан "Търговецът на смърт", "Цар на войната", "Макдоналдс на трафика на оръжие" заради търговията с оръжие в годините след разпадането на Съветския съюз.

В затвора в Банкок през 2009 г.
В затвора в Банкок през 2009 г.

Престъпният му бизнес беше прекратен при сложна американска операция през 2008 г., когато беше арестуван в хотел в тайландската столица Банкок, което предизвиква гнева на руското правителство.

Две години по-късно Бут беше екстрадиран и прекара последните 12 години в американски затвор, осъден за заговор за подкрепа на терористи и убийство на американци.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG