Връзки за достъпност

Извънредни новини

Американската баскетболистка, осъдена в Русия, е пратена в наказателна колония


Бритни Грайнър
Бритни Грайнър

Осъдената в Русия американска баскетболистка Бритни Грайнър е преместена в наказателна колония, съобщиха адвокатите ѝ, цитирани от Current Time.

На 4 ноември американката е била изпратена от следствения арест в колония с общ режим за изтърпяване на наказанието си. През август тя получи 9-годишна присъда по дело за контрабанда на наркотици.

В Русия Грайнър се състезаваше за баскетболния клуб УГМК от Екатеринбург. На 17 февруари тя беше задържана на летище "Шереметиево" при пристигането си от Ню Йорк. По данни на следствието в багажа ѝ са били намерени пълнители за електронна цигара с масло от канабис. Веществото е напълно легално в някои американски щати, но в Русия е забранено.

След обявяване на тежката присъда през август, адвокатите на Бритни Грайнър обжалваха и поискаха тя да бъде намалена. Техните мотиви бяха, че наказанието е непропорционално на престъплението и е в противоречие с руската съдебна практика. Съдът обаче отхвърли обжалването.

„Към момента нямаме информация нито къде се намира, нито къде отива“, казаха в началото на седмицата адвокатите на баскетболистката Мария Благоволина и Александър Бойков. По думите им те и американското посолство в Москва е трябвало да бъдат уведомени, когато Грайнър бъде отведена в колония.

Размяна на затворници

Още през август се появиха информации, че американската баскетболистка може да стане разменна монета във влошените отношения между САЩ и Русия след нахлуването на руските войски в Украйна.

Тогава говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер каза, че Вашингтон е отправил сериозно предложение за размяна на затворници и призова Москва да го приеме.

По информация на американските медии предложението е било Грайнър и друг американски гражданин - Пол Уилън, осъден в Русия за шпионаж, да бъдат разменени за руснака Виктор Бут. Последният е известен с прозвището "Търговеца на смърт" и излежава 25-годишна присъда в САЩ по обвинения, че е продавал оръжия на терористични организации.

Още в деня след обявяването на присъдата на Грайнър руският външен министър Сергей Лавров каза, че в Кремъл са готови да обсъдят размяна на затворници, но в рамките на дипломатическия канал, за който са се били уговорили президентите на двете страни – Владимир Путин и Джо Байдън.

Оттогава насам обаче не е излизала информация за развитие по подобни преговори.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG